Održano književno veče “U Andrićevom razredu”

09.10.2015.

Cas u ucionici Ive Andrica

VIŠEGRAD – U spomen-učionici Ive Andrića održano je književno veče pod nazivom “U Andrićevom razredu” povodom 123 godine od rođenja književnika i nobelovca Ive Andrića i 70 godina od štampanja romana “Na Drini ćuprija”.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je novinarima da su bibliotekari, ali i učenici i njihovi profesori dužni da odaju poštovanje srpskom nobelovcu i obilježe Dan bibliotekara Republike Srpske.

“Dan bibliotekara je vezan za rođendan Iva Andrića jer mi slijedimo njegov put. On je književnik, akademik, diplomata, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pripovjedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, sjajan slikar psihologije i mentaliteta bosanskog čovjeka”, rekla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da se Andrić odlikovao izuzetnom čistotom jezika i stila i prefinjenim psihološkim analizama, a posebno u romanima “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica” i “Prokleta avlija”.

Mijatovićeva je istakla značaj Andrićeve molitve, koja glasi “Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno, nego daj pošto od tvoje volje sve zavisi da uvijek želimo i da se nadamo i da to što želimo bude dobro i stvarno i da naša nada ne bude isprazna”.

Bibliotekarka u Biblioteci “Ivo Andrić” u Višegradu Miljana Pecikoza rekla je da je ova biblioteka pripremila recital sa članovima literarne sekcije biblioteke.

“Za Višegrad je vrlo bitno obilježavanje svih jubileja vezanih za Andrića, zato što je Višegrad Andrićev grad i on ga je tako predstavio u svojim djelima”, rekla je Pecikoza.

Pjesnik Dragica Grbić rekla je da je da Višegrad obilježava Andrićev rad, kao i godišnjice njegovog rođenja i smrti.

“Andrić živi, njegov duh je vječan u ovom gradu, a što je najviše bitno ovdje su prisutna djeca iz Osnovne i Srednje škole tako da svaka generacija proživljava Andrićeve misli”, rekla je Grbićeva.

U programu su, osim članova dramske sekcije Srednje škole “Ivo Andrić” i članova literarne sekcije Narodne biblioteke “Ivo Andrić”, učestvovali i članovi Društva ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada.

Organizatori književne večeri su Dom kulture Višegrad, Narodna biblioteka “Ivo Andrić”, Srednja škola “Ivo Andrić” i Društvo ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada.