Patrijarh srpski Irinej stigao u manastir u Dobrun

30.10.2015.

Irinej u Dobrunu

VIŠEGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej stigao je sinoć oko 22:00 časa u manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu, kako bi prisustvovao sahrani Mitorpolita dabrobosanskog Nikolaja.

Malo prije patrijarha u Dobrun su stigli i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Bihaćko- petrovački Atanasije.

Poglavare SPC na manastirskoj kapiji dočekao je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u pratnji velikog broja sveštenika i jeromonaha.

Vekodostojnici Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa patrijarhom odmah po dolasku u manastir služili su zaupokojenu molitvu arhijereju Nikolaju.

Mitropolit Amfilohije je nakon molitve Bogu za svog duhovnog brata, progovorio nekoliko riječi nad njegovim odrom.

„Ostaće mi u pamćenju njegov isposnički lik koji je bio sav predan Bogu. On je bio jedan od naših divnih otaca, arhijereja. Imao je talente koje je znao da umnoži i duplo uzvrati i evo Gospod ga prizva i primi u svoje naručje“, prozborio je Amfilohije sa dubokim osećanjem prema blaženopočivšem bratu u Hristu.

Irinej u Dobrunu 2

Od velikog duhovnika opraštao se i njegov školski drug, Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije Prizrenske koja se zbog šiptarskog zuluma trenutno nalazi u Nišu. Za Mitropolita Nikolaja je kazao da je legenda srpske crkve, čovjek koji je bio od velikog povjerenja.Kaže da su zajedno učili prizrensku Bogosloviju u teška vremena za Pravoslavlje i srpsku crkvu, sredinom prošloga vijeka i može da posvjedoči o njegovim dobrim djelima koja je činio za svoju braću i svoju crkvu.

Kaluđeri i sveštenici Mitropolije dabrobosanske i eparhije Zahumsko-hercegvačke, neprestano nad odrom pokojnika čitaju molitve iz Jevanđelja a vjernici iz raznih krajeva dolaze da se u pobožnosti oproste od svog vladike.

Mitropolit Nikolaj će danas biti sahranjen pored drevnog dobrunskog manastira, zadužbine loze Nemanjića, nakon zaupokojene liturgije i opijela koje će vršiti patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više episkopa. Sahrani će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i delegacije NS RS, te predstavnici javnog i političkog života Srpske, Srbije i BiH a svoj dolazak najavili su i članovi Međurelogijskog vijeća, izaslanici Katoličke crkve i Islamske vjeroispovijesti u BiH sa kojima je Mitropolit održavao dobre ljudske odnose.

Povodom sahrane Mitropolita Nikolaja, opštine Višegrad i Istočno Sarajevo su proglasile dan žalosti.