Počinje vakcinacija u Domu zdravlja u Foči

21.10.2015.

Vakcinacija

FOČA – Dom zdravlja u Foči danas je preuzeo vakcine koje su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske namijenjene ovoj zdravstvenoj ustanovi. Pravo na bezplatno vakcinisanje i ove godine imaju bolesnici na hemodijalizi, dijabetičari tipa jedan, osobe koje su imale određene kardiohirurške intervencije, djeca koja boluju od cistične fibroze pluća i koja su prebolovala reumatsku groznicu, osobe koje boluju od mišićne distrofije, multipla skleroze i malignih bolesti.

Doktorica Vesna Golijanin, načelnica epidemiološke službe u Domu zdravlja u Foči kaže da se poželjno vakcinisati, prije svega vakcina se preporučuje hroničnim bolesnicima i osobama koje po prirodi svog posla dolaze u kantakt sa velikim brojem ljudi.

Ove godine u Domu zdravlja nema komercijalnih vakcina. Svi koji se žele vakcinisati potrebno je da vakcinu kupe u jednoj od apoteka. U ovoj zdravstvenoj ustanovi usluga davanja vakcine se plaća, a cijena je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 3,10 maraka.

Grip je respiratorna infekcija koja se kapljičnim putem prenosi sa oboljelog čovjeka, a simptomi su curenje nosa, suzenje očiju, suvi kašalj, kihanje, bolovi u grlu, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima.

Za otporan organizam grip nije teška bolest i traje oko sedam dana, ali nije isključena ni mogućnost komplikacija. Jači i mlađi organizmi uspijevaju preboliti grip bez posljedica uz narodnu medicine. Nikada ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, naglašava dr Golijanin, dok to u slučaju komplikacije ne propiše porodični ljekar.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da najjeftinija, najbezbjednija i najefikasnija mjera prevencije je vakcinacija, a cijena komercijalne vakcine za ovu sezonu je 18 KM.