Pokrov Presvete Bogorodice

01. oktobra 2015. 058.ba

Cajnice  hram

HRAM USPENjA PRESVETE BOGORODICE U ČAJNIČU – SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA (14./1. oktobar 2015. godine)

Od davnina je bogoslužbena praksa da se o prazniku Pokrova Presvete Bogorodice bogosluži u Staroj pravoslavnoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Poslije jutarnje molitve koja počinje u 8 časova, služi se Sveta liturgija sa početkom u 9 časova.

Po završetku Svete Liturgije biće obavljena SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA. Ova Sveta tajna obavlja se prizivanjem Božije svemoguće blagodarstvene i cjelebne sile, izgovaranjem molitve: „ Oče sveti ljekaru duša i tijela…“, pomazivanjem osvećenim uljem pojedinih dijelova tijela, da bi se izliječili od svih naših duševnih i tjelesnih bolesti i nemoći. Gospod Isus Hristos je poslao svoje apostole da propovjedaju Njegovu nauku cijelom svijetu. Apostoli pođoše u sve krajeve zemlje i oni: „ Mazahu uljem mnoge bolesnike i iscjeljivahu ih“ (Marko 6,13).

Onima koji će primiti Svetu tajnu jeleosvećenja savjetujemo i preporučujemo da se pripreme postom i molitvom. Pozivaju se svi vjerujući da prisustvuju ovoj svetoj tajni, posebno oni koji imaju zdravstvenih problema. Obavjestite svoje bližnje i srodnike, one koji boluju i stradaju da i oni dođu i prime ovu svetu tajnu. Sveti apostol Jakov govori: „Boluje li ko među vama neka pozove starješine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vjere pomoći će bolesniku i podignuće ga Gospod, i ako je grijehe učinio, oprostiće mu se“.

Za svetu tajnu treba pripremiti spisak imena živih srodnika koji će biti pomenuta na Sv. liturgiji i imena prisutnih svetoj tajni jeleosvećenja. Potrebno je donijeti 1kg brašna i 1l ulja koji ostaje u hramu, a svi vjerni će dobiti osvećeno ulje i brašno za pomazivanje i spremanje kod kuće. Sveta tajna jeleosvećenja vrši se nad svim tjelesno i duševno oboljelim članovima zajednice, a svi prisutni se saborno sa sveštenicima mole za ozdravljenje.

Dođite pod Pokrov Majke Božije da nas zaštiti i pokrije svojim pokrovom i omoforom, da se pomolimo i poklonimo čudotvornoj ikoni Čajničkoj Krasnici i primimo Svetu tajnu Jeleosvećenja, radi iscjeljenja i očišćenja naših duša od grijeha i ozdravljenja naših tijela od bolesti.Bog vas blagoslovio molitvama Majke Božije. Dobro došli!

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević
Protojerej Dragiša Simić

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: