Promocija knjige „Žene banatske“

04.10.2015.

Zene banatske

KNjIGA ZA NAUK ŽENAMA I MUŠKARCIMA

ROGATICA – Zaista je Banat kao priča, koja najjasnije, najupečatljivije i najsnažnije kazuju njegovi žitelji, Sosa i Lala, i to onom prepoznatljivomi neusiljenom srdačnošću i toplinom, rekoa je Božidar Drinić, publicista i književnik iz Zrenjanina na promociji svoje knjige „Žene banatske“, prošle subote u prostorijama Narodne biblioteke u Rogatici uz trodnevnu posjetu ovom gradu grupe žena iz Zrenjanina i okoline u kojim žive potomci većeg broja žitelja sa Romanije i ovog dijela istočne Republike Srpske koji su poslije Drugoig svjetskog rata otišli u Vojvodinu poznatim vozovima bez voznog reda.

Cilj ove knjige dodao je njen autor je da se uloga žena u društvo, bez obzira u kom dijelu zemlje živjele, podigne na veći nivo primjenjujući silne propise o ravnopravnosti polova.

Zene banatske 2

O knjizi je govorio i Božidar Stanar, rogatički književnik iza koga stoje 21 do sada objavljena zbirka poezije, romana i pripovjetki. On reče da je knjiga „Žene banatske“ Bože Drinića, čija majka je rođena u okolini Rogatice, zbir uspješnih žena Vojvodine. Da bi ona ugledala svjetlo dana i javnost upoznala sa vrijednim banatskim ženama, suprugama i majkama, među kojima ima ne mali broj i potomaka ljudi iz naših krajeva, njen autor morao je preći Vojvodinu uzduž i poprijeko. I uspio je. Dosta je u njoj tekstova koje bi trebalo da budu putokaz ne samo ženama nego i prije svega muškaraca. Svi oni imaju iz nje šta da nauče. Samo primjera radi, da spomenem priču o Aniki Jovanović pod naslovom „Djeca su najveće bogatstvo“. Ova vrijedna žena i njen muž Dragan iz Srpskog Krstura imaju petoro djece i čekaju šesto. Nemaju pedlja vlastite zemlje, a hrane 15 krava i 12 junica od zakupljenih 35 hektara tuđe neobrađene zemlje. Anika i Dragan u Vojvodini nisu usamljeni, reče Stanar.

Otud i preporuka da se knjiga obavezno pročita. Puna je u njoj Anika i Dragana. Dokazala je to i etno grupa „Gradnulički biseri“, koja je svojim „bećarskim“ pjesmama uljepšala veče na promociji knjige Božidara Drinića.