Promovisan 21. broj Istorijskih svezaka

11.10.2015.

Istorijske sveske 21

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu, danas je promovisan novi, 21. broj Istorijskih svezaka.

Septembarski broj Istorijskih svesaka u 2015. godini otvara tekst Srpska pravoslavna crkva u Prvom svjetskom ratu – nova saznanja, autora ma Radovana Pilipovića. Autor priloga, inače direktor Arhiva SPC u Beogradu, upoznaje nas sa nastankom ove arhivske ustanove, te dokumentacijom koja se u njoj čuva, a važna je za poznavanje prilika u Prvom svjetskom ratu, posebno položaja srpske crkve i sveštenstva. Zahvaljujući naporima zaposlenih u Arhivu SPC ova građa će ubuduće predstavljati važan izvor podataka za sve istraživače koji se bave istorijom SPC i Prvog svjetskog rata. Pilipović ujedno objavljuje nekoliko važnih dokumenata koji se tiču srpskih sveštenika interniranih tokom rata u logorima u Bugarskoj i Austrougarskoj.

Velibor Vidić je priredio prilog Valjevska bolnica 1914-1915. godine. U Valjevu će 30. i 31. oktobra biti obilježena stogodišnjica Valjevske bolnice, a tom prilikom će biti otvorena posebna izložba i održana Međunarodna naučna konferencija. Istorijske sveske će u narednom broju objaviti nastavak Vidićevog teksta o Valjevskoj bolnici.

Dr Mile Bjelajac je autor teksta Proslava ili obilježavanje stogodišnjice. Autor pažljivo analizira polemike koje su se u skorijem vremenu vodile u vezi uzroka i povoda za izbijanje Prvog svjetskog rata, karaktera sarajevskog atentata i prirode Mlade Bosne. Bjelajac upozorava na prisutne težnje kod pojedinih zapadnih istoričara i publicista postoji težnja da se stvore „komproimisne verzije“ istorije Velikog rata i događaja koji su do njega doveli, a krivci za ove događaje potraže na Balaknu.

Ovaj broj Istorijskih svesaka zaključuje šesti nastavak u kojem se objavljuju istorijski izvori pod nazivom Srpsko-austrougarski odnosi 1874-1914. u izvještajima srpskog poslanstva u Beču čiji je autor dr Miroslav Perišić. Dokumenti su preuzeti iz Arhiva Srbije (MID, PO) u Beogradu.