Rogatički „Vizion“ sa novom opremom u novim prostorijama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. oktobra 2015. 058.ba

gotovi proizvodi Viziona

BIĆE POSLA I ZA NOVE RADNIKE

ROGATICA – Bez pompe, zvanica, presijecanja vrpci, muzike i laskavih govora, DOO „Vizion“, koji zapošljava oko 60 radnika, otvorio je novi pogon mesne industrije u kome trenutno rade dvije smjene sa po deset radnika.

Na površini od 2300 kvadratnih metara korisnog prostora montirana je oprema iz posljednje generacije proizvoda u oblasti mesne industrije u Njemačkoj kapaciteta 20 tona u toku 24 časa rada. Uloženo je preko tri miliona maraka koje su obezbjeđene iz kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Uni-kredit banke i vlasitih sredstava.

– Imao je „Vizion“ i dosad pogon za proivodnju i pakovanje i distribuciju mesa i mesnih prerađevina. Ali, bio je smješten u malim i nefunkcionalnim prostorijama. Kupovinom hale, od bivšeg ALPA u stečaju hale koja je bila namijenjena za fabriku posuđa od nerđajućeg čelika, pitanje prostora je riješeno na duži period i sada, uz moderne mašine, punim jedrima krećemo u nove radne pobjede povećanjem postojećih i ostavanjem novih artikala iz široke lepeze asortimana proizvoda koje nudimo sve izbirljijijem tržištu, reče direktor „Viziona“ Slavko Nerić.

gotovi proizvodi Viziona 2

– Trenutno, dodaje on, asortiman „Viziona“ sastoji se od trajnih i polutrajnih suvomesnatih proizvoda među kojima su svinjska pečenica i vješalica, goveđi pršut, pančeta, ovčija stelja, svinjski vrat, gronik i svinjska suva rebra. Tu su i polutrajni suvomesnati proizvodi kao što su dimljene svinjske pečenice i vješalice, hamburška slanina i drugi proizvodi od svinja, dimljene goveđe vješalice i tirolska plećka, unikatna rogatička kobasica i niz drugih proizvoda, a pripremamo se i za što skoriju proizvodnju pašteta, narezaka i gotovih jela. Problem je što na Birou za zapošljavanje u Rogatici nema visokokvalifikovanih i kvalifikovanih mesarskih radnika koji žele raditi, pa smo prinuđeni da uz rad prekvalifikujemo gimnazijalce, ekonomiste i druga uglavnom administrativna zanimanja ili ih tražimo sa strane.

– Ovo sada do čega smo došli na planu proširenja proizvodnih kapaciteta mi smo planirali prije skoro pet godina. Čak smo tražili da se pri ovdašnjem Srednjoškolskom centru otvori odjeljenje mesarsko-kobasičarskih radnika. U Centru i Ministarstvu obrazovanja i kulture prihvatili su naš prijedlog, ali se na konkurs javilo svega šest kandidata od kojih se nije moglo formirati odjeljenje i sve je propalo. Način na koji sada obezbjeđujemo kadar za naše potrebe je dug proces, pogotovo za rad sa novom tehnologijom koja traži više znanja a priučeni radnici nisu uvijek sigurni, kazuje Nerić.

Inače, „Vizion“ se sitnom i krupnom stokom snadbijeva najvećim dijelom sa područja opštine Rogatica, Sarajevsko-romanijske i Gonjedrinske regije, a svinje i tovljenu junad kupuje u Semberiji. Ovdje očekuju da će mjere Vlade, resornog ministarstva i lokalnih zajednica na planu unapređenja stočarstva u Srpskoj i BiH poboljšati kvalitet i kvantitet ponude mesa u živoj stoci.

Primjenjujući certifikat o kvalitetu mesa ISO 9001-2008 HACCR „Vizion“ svoje proizvode plasira preko vlasititih prodavnica u Palama, Sokocu, Foči i Rogatici. Pored toga, proizvodi ove kuće mesa mogu se naći i u većini marketa i bolje snadbjevenih prodavnica širom Republike Srpske i BiH, a ekskluzivni su snadbjevači i većeg broja hotela na Jahorini i drugih objekata u kojim postoje veće ili manje kuhinje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,