Sa 51. regionalne poljoprivredne izložbe u Rogatici [FOTO]

04.10.2015.

Poljoprivredna izlozba u Rogatici

NAGRAĐENO 92 IZLAGAČA SA 25.000 MARAKA

ROGATICA – Juče, subota, 3. oktobra, u Rogatici je u organizaciji Odjeljenja za privredu u Administrativnoj službi opštine i pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonmomskih odnosa BiH, održana 51. regionalna poljoprivredna izložba. Okupila je, po strogim kriterijima odabranih, više desetina najboljih uzgaičava goveda, ovaca, koza, konja i oblasti stočarstva, te proizvođača sjemenskog i krompira za jelo, skorupa-kajmaka i tradicionalnih domaćih proizvida od voća i povrća, pčelinjih proizvoda, domaće kuhinje i kućne radinosti, koji su ponijeli nagrade od 25.000 maraka.

U kategoriji goveda izloženo je 40 grla od čega 13 krava, 15 steonih i 12 junica u dobi preko 12 mjeseci. Najbolju kravu u tipu simentalke doveo je Radomir Ćebić iz Zaganovića kod Rogatice. Ovaj proizvođač doveo je i najbolju steonu junicu, a najbolju junicu preko 12 mjeseci dotjerao je Vito Perišić iz Krmčića kod Rogatice i njima su pripale nagrede od po 400 maraka.

U ovoj kategoriji podijeljeno je još 5 drugih nagrada od po 300 i 12 trećih u visini od po 150 maraka.

Uzgaivači ovaca dotjerali su 49 kolekcija sa 255 grla. Najbolje priplodne ovce imali su Ilija Gluhović, Pero Petrović i Dragan Džida, svi sa područja opštine Rogatica. Oni su ponijeli nagrade od po 400 maraka. Najbolje dvizice uz nagrade od po 400 maraka u tipu pramenke imali su Slavko Perović, Nedeljko Nikolić i Milad Bojović. I u ovoj kategoriji podijeljeno je još tri druge i osam 8 nagrade za uzgoj ovaca od po 300, odnosno 200 maraka, te tri druge i šest trećih nagrada za uzgoj dvizica u visini od 300, odnosno 200 maraka.

Na ovogodišnjoj izložbi po prvi put ocjenjivane su i koze. Izloženo je 7 gazdinstava sa 12 kolekcija od čega 7 priplodnih koza i 5 jarica. I u jednoj i u drugoj konkurenciji najbolja grla imao je Spasoje Čamur iz Istočnog Sarajeva koji je ponio nagrade od po 300 maraka. Nagrade od 200 i 100 maraka nagrađeno je još 2, odnosno 4 uzgaivača koza.

Uzgaivači konja propisno su se obrukali. Došao je samo Ramiz Dedajić iz Šetića kod Borika i doveo pastuha „Siglav“ porijeklom iz ergele „Borike“ i ponio nagradu od 400 maraka.

Utješnu nagradu u ovoj kategoriji stoke od 100 maraka ponio je Pero Pljevaljčić iz Novog Goražda koji je doveo magarca domaće rase starog 1,5 godina.

Proizvođači krompira i ove godine iako sušnog ljeta došli su sa zapaženim rezultatima i u kategoriji sjemenskog i krompira za jelo. Prvom nagradom od 400 maraka nagrađen je proizvođač sjemenskog krompira „Solanm produkt“. Druga nagrada od 300 maraka pripala je DOO „Agros“ Ozrena Planojevića i treća od 100 maraka „Agroplodu“ Dragana Džide.

U kategoriji uzgaivača merkantilog krompira prvu nagradu od 300 maraka ponijeli su Rade Janjić, Dragan Džida i Nataša Racković, a podijeljene su i druge i treće nagrede od po 200, odnosno 100 maraka.

Desetu godinu zaredom ocjenjivani su i proizvođači skorupa-kajmaka. Ove godine bilo ih je 17 i nakon organološke ocjene uzoraka ekstra klasom ocijenjeni su uzorci Jelenke Ninković sa Han-Brda u opštini Viešgrad, Brana Gaševića i Riste Lošića iz Gornjeg Osova i Anice Mirović sa Han-Pijeska. Njima su pripale nagrade od po 100 maraka. Prvom nagradom od po 80 maraka nagrađeno je 4 izlagača, drugom od po 60 maraka još 7 i trećom od po 40 maraka dva izlagača, ili kraće rečeno proizvođači skorupa-kajmaka odnijeli su kući solidnih 1220 maraka.

Još da kažemo da je nagradom od 80 maraka nagrađene gošće Rogatice iz Udruženja žena „Gradnulički biseri“ iz Zrenjanina za domaće tradicionalne proizvode i Nenad Kanostrevac za izložene eksponate iz domena kućne radinosti.

[royalslider id=”174”]