U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču izvršena Sveta tajna Jeleosvećenja

14. oktobra 2015. 058.ba

Jeleosvecenje u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – U Pravoslavnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču danas je izvršena Sveta tajna Jeleosvećenja. Posle jutarnjeg Bogosluženja i Svete liturgije, koja je služena u staroj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, izvršena je Sveta tajna Jeleosvećenja ili svještanje masla.

Jeleosvecenje u Cajnicu (2)

Poznato je da je grad Čajniče pod zaštitom Presvete Bogorodice. Hodočasnici i poklonici iz svih krajeva dolaze na poklonjenje Čudotvornoj ikoni Majke Božije, Čajničkoj Krasnici. Vjernici a pogotovo pravoslavne hrišćanke o praznicima koji su posvećeni Presvetoj Bogorodici, u većem broju dolaze na poklonjenje Darodarilici. Mnoge pravoslavne srpkinje imaju zavjete, pa se tako postom i molitvom pripremaju i mole Majku Božiju za pomoć i posredovanje, za zaštitu, posvećujući svoj zavjet Pokrovu, da bi Carica nebeska svojim omoforom i Pokrovom pokrila, zaštitila i spasila djecu, nejač i umolila Gospoda i Cara slave za zdravlje i spasenje onih za koje se mole. Otuda je upravo o prazniku Pokrova Presvete Bogorodice, ustanovljena Sveta tajna Jeleosvećenja. U ovoj Svetoj tajni, mi se čistimo od svojih grijehova i molimo se Bogu da nas ozdravi od naših tjelesnih i duševnih bolesti. Duh Sveti prilikom primanja Svete tajne silazi na primaoca i iscjeljuje ga i ozdravljuje od bolesti, a sveštenik u vidljivom djelu Svete tajne pomazuje bolesnika osvećenim uljem.

Jeleosvecenje u Cajnicu (3)

I ove godine o prazniku Pokrova u molitvi Jeleosvećenja sabrao se veliki broj vjernika. Na Svetoj liturgiji su se pričestili Svetom tajnom pričešća a nakon toga pristupili Svetoj tajni Jeleosvećenja. Na kraju svete tajne protojerej-stavrofor Momir Vasiljević zablagodario je Bogu i Presvetoj Bogorodici, što se pred čudotvornom Njenom ikonom Čajničkom Krasnicom molitveno sabrao veliki broj vjenih. Govoreći o značaju Svete tajne Jeleosvećenja, ponovio je riječi Jevanđelja, kada je Hristos poslao svoje apostole da propovjedaju Njegovu spasonosnu nauku i oni: „Mazahu uljem mnoge bolesnike i iscjeljivahu ih“ (Marko 6,13). U ovo vrijeme svi smo obremenjeni grijesima, opterećeni vidljivim i nevidljivim bolestima i svima nam je braćo i sestre potreban oproštaj grijehova i ozdravljenje duša i tjela. Stoga smo se danas i molili svemogućem Bogu Majci Božijoj da nas svojim Pokrovom i omoforom zaštiti i izbavi od svih naših nemoći, grijeha i bolesti. Pomazivali smo uljem pojedine djelove svoga tijela, jer ulje ublažava tjelesne bolove a blagodat Božija na tajanstven način ublažava duševne patnje. Prota Momir je na kraju poučio vjerne kako da postupaju sa osvećenim uljem i brašnom koje će ponijeti svojim kućama. Zamolio je da se sa osvećenom vodom i uljem skuva pogača, a zatim isječe na sitne komadiće i osuši da bi ukućani sa molitvom uzimali ujutro prije jela i tako koristili četrdeset dana. Neka Vas blagoslovi Gospod Bog, neka vam podari zdravlje i spasenje, Majka Božja neka vas zaštiti svojim Pokrovom i Čudotvornom ikonom Čajničkom Krasnicom i daj Bože da vam ova sveta tajna bude na ozdravljenje i oproštaj grijehova, blagoslovom Oca, Sina i Svetoga Duha u vijekove vijekova amin. Poslije pomazivanja osvećenim jelejem i podjelom brašna i ulja, vjernici su celivali ikonu Čajničke Krasnice i duhovno ozareni odlazili svojim domovima.

Jeleosvecenje u Cajnicu (4)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: