Uz Međunarodni dan starih – Dom staraca dupke pun

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. oktobra 2015. 058.ba

Knjizevnici u Domu staraca 2

ROGATICA – Međunarodni dan starih, 1. oktobar, obilježen je danas i u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici.

Direktor ove ustanove Radomir Ćućula reče da su zaposleni uz čestitke za praznik, svojim štićenicima pripremili piće i vanrednu kafu i pojačan meni za ručak i tokom dana.

Inače, treće životno doba u Domu provodi 50 staraica i staraca. Najmlađoj Desi Bijeljanić iz Rogatice je 59, a najstariji su Radojka Petrović iz Goražda sa 98 i starina Mirko Balaban iz Petrovca sa 97 godina.

– Među štićenicima našeg Doma je 29 starica i 21 starac. Oni su uglavnom sa prostora Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, ali ih ima i iz drugih krajeva Srpske, dvoje iz Crne Gore i troje iz Srbije naglasio je Radomir Ćulula.

Cijena smještaja zavisi od zdravstvenog stanja korisnika usluga i kreće se od 550 do 650 maraka mjesečno, koliko plaćaju nepokretna lica.

Za 14 korisnika usluge boravka u Domu plaćaju centri za socijalni rad, a ostalo sami korisnici ili njihova rodbina.

Pošto su prostorini kapaciteti Doma, koji se nalazi skoro u centru grada, ograničeni na listi čekanja za prijem trenutno je 15 baka i deka i stalno se javljaju novi koji bi željeli da ovdje provode svoje pozno doba. Kadrovski potncijal Doma bi ih bez problema mogao zbrinuti, kazuje Ćućula.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: