Uz poljoprivrednu izložbu – Stručna predavanja za poljoprivrednike

03.10.2015.

Poljoprivredna izlozba u Rogatici

ROGATICA – Uvod u današnju 51. regionalnu poljoprivredni izložbu u Rogatici sinoć, 2. oktobra, u sali Skupštine opštine održana su tradicionalna stručna predavanja na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede na kojim su govorili eminentni poljoprivredni i veterinarski stručnjaci.

Tako je, u prisustvu preko 30 poljoprivrednih proizvođača, o značaju lokalnih proizvoda na primjeru romanijskog skorupa-kajmaka i njihopvoj vrijednosti uz poruku „kupujte domaće“ govorila diplomirani inženjer poljoprivrede Ana Marušić-Lisac.

Poljoprivredna izlozba u Rogatici 2

O metaboličnim porenećajima kod mliječnih krava i njihovim posljedicama na životinje i njihove vlasnike govorio je doktor Dragutin Matarugić, a o perspektivama plasteničke proizvodnje povrća profesor doktor Mile Derdić, oba sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci.

Posebno interesantno i za prisutne, pogotovo uzgaivače sjemenskog i mertkantilnog krompira, a njih je u opštini najviše, korisno bilo je predavanje dugogodišnjeg posjetioca izložbe u Rogatici, profesora doktora Vojislava Trkulje iz Poljoprivrednog instituta u Banja Luci na temu „Nadzor nad karatinskim bolestima krompira radi mogućnosti izvoza u Evropsku uniju“.