Godinu dana pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice poje dječiji crkveni hor

06. novembra 2015. 058.ba

Djeciji hor u Cajnicu

AKO NE BUDETE KAO DJECA

ČAJNIČE – Godinu dana pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču poje dječiji crkveni hor. Djeca svojim glasićima slave Gospoda i uče crkveno pojanje i crkvene duhovne pjesme. Prevashodni cilj ovog okupljanja jeste da djeca ono što nauče u školi na časovima vjeronauke, mogu na djelu da pokažu, kroz razne aktivnosti u hramu. Dječaci čteciraju u oltaru i pomažu sveštenicima, đakonima i crkveno-služiteljima, dodaju kadionicu, spremaju naforu, a najljepše ih je vidjeti kada obučeni u stihare kao anđeli učestvuju u bogosluženjima, a posebno na Svetoj Liturgiji, noseći ripide, čirake i svijećnjake. Te svoje obaveze ispunjavaju tako usrdno, savjesno i sa ljubavlju, da djeluju kao odrasli ljudi i domaćini. Učenice za pjevnicom pored pojanja čitaju molitve i tako aktivno učestvuju u bogosluženju.

Drugi cilj okupljanja djece u hramu jeste učestvovanje na zajedničkoj sabornoj molitvi. Crkva je zajednica vjernih. Veoma je važno, stvaranje navike kod djece, da od najranijeg djetinjstva dolaze u dom Boga živoga i mole se u hramu. Treći cilj jeste da osim Bogosluženja djeca nauče crkveno pojanje i da aktivno učestvuju u Bogosluženju, te da praktično primjenjuju u životu sve ono što nauče. Tako je u protekloj godini najprije u hramu, u Domu kulture „Filip Višnjić“ i crkvenoj sali izvedeno preko deset duhovnih akademija i priredbi u kojima su djeca imala glavnu riječ i ulogu. A to su bile priredbe za praznike: Vavedenje, Djetinjce, Materice, Oce, Badnji dan, Svetog Savu, Cvijeti, Vaskrs, Spasovdan, Petrovdan i hramovnu slavu Veliku Gospojinu. Posebno su djeca učestvovala u osvećenju crkve Prepodobne Matere Paraskeve u srpskom vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ i osvećenju crkve prebilovačkim mučenicima u Prebilovcima.

Djeciji hor u Cajnicu 2

Tako je nastavljena praksa, koja u Čajniču postoji dugi niz godina. Naime, još je blaženo upokojeni iguman Vasilije Domanović, okupljao vjerni narod oko Čajničke bogomolje i Čajničke Krasnice u teškom vremenu. Prota Novica Janjić je radio sa djecom i omladinom i bivalo je oko 150 polaznika vjeronauke pri hramu u proteklom komunističkom sistemu. Takođe i 2000. godine postojao je hor koji je brojao oko 200 djece, a kojim je rukovodila profesorica muzičkog Mirjana Karadžić. Danas zahvaljujući učiteljici Veroniki Vraneš i proti Momiru Vasiljeviću, opet se djeca molitveno sabiraju i Bogu mole, Bogu u slavu pjevaju, a njihovi tanani i anđeoski glasići ispunjavaju hram. Trenutno, dječiji crkveni hor pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču ima pedeset članova, koji vrijedno uvježbavaju crkveno pojanje.

Molimo se svemogućem Bogu i Majci Božjoj pred ikonom Čajničke Krasnice da ova generacija srbčadi stasa i izraste u pravi crkveni hor, da poju Bogu na slavu, da posluže crkvi i otadžbini na korist a roditeljima i učiteljima na radost.

„Poučeni ranijim iskustvom već pripremamo programe za predstojeće radosne praznike, da ih duhovno i molitveno što radosnije dočekamo i proslavimo. Istovremeno su nas obradovali pozivi iz Lazarevog grada Kruševca da budemo njihovi gosti, kao i poziv iz Igala. Nadamo se ako Bog da da ćemo u nastupajućoj godini realizovati ova dva gostovanja. Pozivamo sve zainteresovane na audiciju za prijem u dječiji crkveni hor dana 13. novembra u 17,00 časova“ rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,