Japanci podjelili 7000 sadnica voća u Rogatici

09.11.2015.

Sadnice Japanaca u Rogatici

ROGATICA – Iz saradnje opštine Rogatica sa Japanskom razvojnom agencijom „Džajka“ (JICA), koja traje već više od dvije godine po projekatu „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“, danas, 9. novembra, u Rogatici je podijeljeno 7000 sadnica jabuka i šljiva postojećim i novim uzgaivačima voća, koje su kupljene u rasadniku u Prijedoru.

– Od 50 do 100 sadnica podijeljeno je besplatno za 37 voćara po socijalnom programu, a 10 voćara dobilo je po 300 sadnica kroz ekonomski dio projekta koga finansira Džajka u opštinama Rogatica, Srebrenica i Bratunac, a po 100 sadnica platili su vlasititm sredstvima, reče Darko Novaković, načalnik Odjeljenja za privredu u opštini Rogatica uz napomenu da je voćarstvo jedna od grana poljoprivrede kao strateškog razvoja ove lokalne zajednice.

Sadnice Japanaca u Rogatici 2

Među korisnicima ove donacije kroz ekonomsko animiranje na veću poljoprivrednu proizvodnju je i mladi poljoprivrednik Goran Miličević, koji je preuzeo 400 sadnica. Reče da kod kuće u selu Ferizovići već ima mini voćnjak šljiva i uz dva dunuma zemljišta na kojem će posaditi jabuke koje je juče preuzeo imaće, za rogatičke prilike, solidan voćnjak iz koga će prodajom svježeg i sušenog voća crpiti sredstva za egzistenciju porodice.

Dragomir Drašković iz Matina Brda kod Rogatice dobio je 50 jabuka i 50 sadnica šljiva. Kad i ako mu rode, a on smatra da hoće, jer mu je zemljište pogodono za voćarstvo, najveći dio ploda pokušaće da proda, a ostatak će ići u preradu kao što se dešava i sa voćem domaćih sorti koje uzgaja u već postojećem voćnjaku.

Inače, ovo je samo jedna od više donacija koje je Džajka realizovala u Rogatici. U toku prošle i ove godine po 20 pčelara dobili su po 4 roja pčela, 20 uzgaivača ovaca dobilo je po 5 grla, na još 35 voćara raspodijeljeno je 5900 sadnica visokorodnih jabuka i šljiva, a 40 uzgaivača stoke dobilo je po jednu visoko steonu kravu simentalske rase koje su uvezene iz Njenačke i tako redom. Japanci pomažu poljoprivrednicima da stanu na noge, a oni im se neizmjerno zahvaljuju.