Kreće obnova mosta koji je srušio NATO

27.11.2015.

Novi most u Foci

FOČA – Dugo iščekivana obnova starog željeznog mosta na Drini u Foči počeće u narednih mjesec, a Vlada RS i opština Foča obezbijediće oko tri miliona maraka za ovaj kapitalni projekat.

Željezni most na rijeci Drini na ulazu u Foču jedini je most koji je srušen prilikom NATO bombardovanja, a da ni poslije dvije decenije nije obnovljen.

Godinama predstavlja stalnu opasnost za vozače i pješake, a na njemu je zabilježen i jedan smrtni slučaj, kao i brojne povrede.

Obnova mosta je od višestrukog značaja za lokalnu zajednicu, koja je izradila projekat obnove i sprovela tendersku proceduru.

– Za petnaestak dana ćemo potpisati ugovor sa izvođačem radova, preduzećem iz Zvornika, koji će most na Drini završiti u roku od osam mjeseci – rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

On je naglasio da će novi željezni most sačuvati prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika kulture BiH. Imaće dvije kolovozne trake kako bi se saobraćaj odvijao u oba smjera, te dvije pješačke staze koje će od kolovoza biti odvojene željeznom konstrukcijom. Mašić je podsjetio da je lokalni parlament prethodno usvojio odluku o planiranju i obezbjeđivanju novca za finansiranje obnove željeznog mosta na Drini.

– Opština je obezbijedila 300.000 maraka iz kreditnih sredstava, od Vlade RS očekujemo 600.000 maraka, a ostatak novca biće plaćen izvođaču u periodu od pet godina na rate, bez kamata, iz redovnih budžetskih sredstava. Svakako da očekujemo pomoć od republičkih i državnih institucija, kao i od različitih donatora – rekao je Mašić.

Ovim kapitalnim projektom Foča će dobiti moderan most preko Drine koji magistralni put povezuje sa Univerzitetskom bolnicom Foča, Medicinskim fakultetom, Studentskim domom, koji će uskoro biti useljiv za 340 studenata, Kazneno-popravnim zavodom i gradskim naseljem Donje polje

Mještani

Obnova mosta posebno je obradovala stanovnike mjesne zajednice Donje polje.

– Sjajna vijest je to što će konačno biti obnovljen most, a godinama je neuslovan za prelazak i vozačima i pješacima. Svi smo saglasni da se to radi i što prije da dobijemo za prelazak siguran most – istakao je član Savjeta mjesne zajednice Donje polje Slavko Đorđević.