Lakić: Hidroelektrana “Višegrad” najprofitabilnije preduzeće

25.11.2015.

Mile Lakic

VIŠEGRAD – Hidroelektrana “Višegrad” u 2015. proizvela je 846 gigavat-sati električne energije, što je 93 odsto od godišnjeg plana, a do kraja godine se očekuje da će biti ostvaren rebalansirani plan proizvodnje od oko 940 gigavat-sati električne energije, odnosno 3,5 odsto iznad osnovnog plana, rekao je direktor ovog preduzeća Mile Lakić.

Lakić je na prijemu za novinare, organizovanom povodom 26 godina rada Hidroelektrane, rekao da je ovo preduzeće izraslo u jedno od najznačajnijih preduzeća u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske” i da je najprofitabilnije sa najmanje zaposlenih po megavat-satu.

“Hidroelektrana ‘Višegrad’ u toku ove godine proizvela je najviše električne energije od tri elektrane u Republici Srpskoj, a za 26 godina postojanja proizvela je 23.816 gigavat-sati električne energije”, rekao je Lakić.

On je istakao da je poseban problem u ovoj godini neprihvatanje zahtjeva za povećanje cijene električne energije i da će bez toga ovo preduzeće imati veliki problem u funkcionisanju u ekonomskom smislu.

Lakić je dodao da su u ovoj godini remontni radovi završeni u skladu sa planom i prije roka, a mjereno parametrima tehničke efikasnosti hidroelektrane, pogonska spremnost u ovoj godini iznosila je oko 95 odsto.

“Vrijednost realizacije investicionih projekata za 10 mjeseci u ovoj godini je 275.000 maraka, od čega se najveći dio odnosi na nabavku opreme za obezbjeđenje sigurnog rada postrojenja”, istakao je Lakić.

HE konferencija

Govoreći o velikim projektima koje će preduzeće realizovati u narednoj godini, Lakić je pomenuo nastavak investiranja vezanih za pouzdan proces proizvodnje i održavanja pogonske spremnosti na optimalnom nivou, a samim tim i obezbjeđenje učešća u podmirenju potreba domaćih potrošača u Srpskoj, zatim nastavak započetih radova na projektu konsolidacija terena ispod brane hidroelektrane, kao i niz drugih poduhvata.

“Hidroelektrana ‘Višegrad’ u ovoj godini za naknade potopljenog zemljišta koje se direktno doznačuju opštinama u funkciji razvojnih programa izdvojila je 3,9 miliona maraka”, istakao je Lakić.

Prema njegovim riječima, ovaj hidroenergetski objekat za donacije u oblasti zdravstva, kulture, sporta i za humanitarne svrhe izdvojio je 418.000 maraka, od čega je 71% donacija za Višegrad, za sarajevsko – romanijsku regiju, Podrinje i Hercegovinu 17%, te ostatku Republike Srpske donirano je preostalih 12%.

Lakić je podsjetio da je 2010. godine ovo preduzeće bilježilo rekordnu proizvodnju, dok je najniža proizvodnja zabilježena 1989. godine.

Direktor za ekonomske poslove Hidroelektrane “Višegrad” Branislav Topalović rekao je da trenutni ekonomski parametri nisu dobri zbog loše hidrološke situacije i niske cijene električne energije u ovoj hidroelektrani.

“Jedan tarifni postupak za poskupljenje električne energije nije okončan i mi ćemo krenuti u novi tarifni postupak jer nema razloga da cijena naše energije bude ovako niska”, rekao je Topalović i dodao da je cijena struje u Hidroelektrani “Višegrad” najniža u Evropi, dok je u Hidroelektrani “Vrbas” najveća cijena, a struja je istog kvaliteta.

On je podsjetio da su objekti u ovoj hidroelektrani ostarili i da dobar dio zahtijeva revitalizaciju, a da oni koji su utvrđivali cijenu energije nisu planirali dodatne troškove.

Topalović je rekao da se vrše maksimalne uštede prilikom planiranja i realizacije planova, kao i u nabavkama.

Hidroelektrana “Višegrad” sutra će prigodnim svečanostima obilježiti 26 godina rada u poslovnoj zgradi u Andrićgradu.