Miloš Nedić, jedan od najuspješnijih pčelara u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. новембра 2015. 058.ba

Milos Nedic i pcele 2

OD ČETIRI POKLONjENE KOŠNICE DO ZAVIDNOG PČELINjAKA

ROGATICA – Pčelarstvom sam se počeo baviti nakon što su mi prijatelji Zora Pavlović iz Mesića i Milorad Despot iz Berkovića 2004. godina poklonili jedno, odnosno tri pčelinja društva. Od tih četiri, već naredne godine “rodilo se“ osam, slijedeće 16 i tako ja dođoh do zapažene brojke i društava i godina od kako se bavim ovim zanimljivim i, moram reći, višestruko korisnim hobijem koje mi sve više prirasta k srcu, priča Miloš Nedić (70), penzioner iz Rogatice, koji pčelari u rodom selu Brankovići na sjevero-zapadnim obroncima planine Sjemeć.

Miloša i njegovu suprugu Koviljku našli smo u pčelinjaku u Brankovićima. Obavljali su predzimski pregled i utopljavanje u više desetina pčelinjih društava. Do tačnog broja nismo došli, ali je, uz smijeh, rekao da ima više od 50 a manje od100.

Miloševo osnovno zanimanje bilo je stolar. Radio je u stolariji bivšeg ŠIP „Sjemeć“ i Tvornici namještaja i bio jedan od boljih majstora. Pred samu penziju omedio je prste i ostavivši stolarski strug otišao u pčelarstvo.

– Nisam pogriješio i sada neznam kako bih živio bez ove moje nove ljubavi. Od Đurđevdana do Mitrovdana ja i supruga stalno smo ovdje u Brankovićima. Družimo se sa prirodom, čistim vazduhom i pčelama kao izuzetno marljivim životinjama. Da bih bar donekle bio na nivou njihovih potreba morao sam se, pod stare dane, latiti knjiga i ići na predavanja stručnjaka iz oblasti pčelarstva. Idući tako iz dana u dan, neke stvari i ja sam unosio kao novinu u moj pčelinjak. Odustao sam od tradicije da pčelinje sanduke gradim od daske debljine 2 centimetra, pa sam, kao bivši stolar, počeo ih graditi od daske 4 centimetra. Utvrdio sam da sanduci od dasaka tih veličina ljeti drže više vlage, a zimi su topliji. Pore toga, svake godine unosim „svježu krv“ u pčelinjak kupovinom novih rojeva i zamjenom matica. Samo ove godine kupio sam 17 rojeva i zamijenio preko 20 matica. To, dodaje on,trebalo bi rade svi pravi pčelari. U protivnom nema meda i koristi od pčelarstva, priča Nedić.

Milos Nedic i pcele

– Ubiranje meda samo je jedna i posljednja faza pčelarenja. Ko misli da pčelari samo radi meda, neće daleko dogurati. Pčelama treba dati koliko se od njih i uzima. Ja tako radim i nemam bolesti pčela, ne hara mi variola, američka trulež i druge bolesti. Ali, zato u svakoj košnici ostavim najmanje po dvije trećine njenog godišnjeg učinka. Uz to, dajem im obavezni sirup u kome su dvije trećine šećera i jedna vode pomiješana sa žalfijom, pelinom i kantarionom kao prirodnim antibioticima. Pčelinja drušva štitim i od nasrtljivaca u vidu osa i stršljenova od kojih ih branim smjesom od piva i jabukovog sirćeta, kazuje iz iskustva ovaj uzorni pčelar.

Što se tiče meda Miloš kao pčelar koji je registrovan kod resornog ministarstva pod brojem RS 060186 i prima podsticaje, ove godine nije mnogo profitirao. Reče da je planinski dio opštine, u kome i on pčelari, lošije prošao od „tetime“. On je izvrcao nešto više od 150 kilograma, dok je, naveo je primjer, prošle godine imao berbu od 500, a 2011. preko 700 kilograma. Osnovni uzrok je suša u kojoj se i pčele nisu najbolje snašle.

Sa plasmanom meda i ostalih pčelinjih proizvoda (propolis, polen, vosak) Miloš nema problema. Najveći dio završi u porodičnom krugu, a višak ode stalnim mušterijama kojih je, radi kvaliteta meda, sve više.

NIKUD BEZ NjEGOVE KOVILjKE

Kad ne rade oko pčela, Miloš i njegova Koviljka bez koje, kako reče, ne bi ništa mogao uraditi, bave se i ratarstvom. Uz krompir, koji je kao i kod ostalih Brankovljana i Boričana, osnova egzistencije, tu su i ostale povrtlarske kulture, a ovih dana posijali su i tri dunuma pšenice za vlastite potrebe.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,