Nestao spomenik sa groblja „Mramorje“

20. novembra 2015. 058.ba

Mramorje

RUDO – U srijedu 11. novembra u mjestu Mramorine, zasad nepoznati počinioci odnijeli su tri grobna kamena neprocjenjive vrijednosti sa groblja Mramorje, po kojima je ovo groblje bilo prepoznatljivo.

Nadgrobne ploče su se nalazile u imanju Srećka Vidakovića iz Vagana.

Prema riječima stanovnika Vagana i Mramorina primjećena su dva vozila Lada niva koja su došla do groblja, i sa lokacije pomenutog vlasnika odnijela tri grobne ploče, ne obavještavajući nikoga, ni vlasnika imanja ni nadležnog sveštenika.

Kao nadležni paroh prijavio sam telefonom PJ Rudo nestanak spomenika. Pozvali su me da sutradan dođem i dam izjavu.

U petak, kada sam došao, inspektor PJ mi je rekao da su ploče u muzeju i da ne treba praviti tužbu, i da treba da odem do načelnika Opštine Rudo koji je o svemu upoznat, te da neće biti problema da se sa njim dogovorim.

Nažalost, načelnik nije bio u zgradi Opštine. Ostavio sam portiru broj da me kontaktira kad bih mogao da dođem I nakon pet dana načelnik Rudog me nije pozvao.

Da stvar bude gora, ovo otuđenje nadgrobnih ploča je najvjerovatnije naređeno iz kabineta gospodina načelnika.

Narod Vagana i Mramorina, kao i svi parohijani vardiške, bjelobrđanske i dobrunsko- riječke parohije traže da se spomenici vrate odakle su i uzeti.

O svemu sam izvijestio Eparhijski upravni odbor Mitropolije dabrobosanske, koji me je uputio da se obratim Republičkom zavodu za zaštitu kulturnog i istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

U telefonskom razgovoru sa predstavnicima Zavoda iz Banjaluke saopšteno mi je da su dobili izvještaj SO Rudo, i da je to što je učinjeno – krivično djelo.

Republički zavod za zaštitu kulturnog i istorijskog nasljeđa će preduzeti mjere u skladu sa Zakonom RS.

Nadležni paroh
Arhimandrit Jovan Gardović

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: