Obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

15.11.2015.

Crveni kst na trgu

VIŠEGRAD – Aktivisti Crvenog krsta Višegrad u saradnji sa Auto-moto društvom, Policijskom stanicom, Domom zdravlja i Vatrogasnom jedinicom iz ove opštine obilježili su Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Sekretar Crvenog krsta Višegrad Duško Samardžić rekao je da je, u okviru obilježavanja ovog dana, simulirana saobraćajna nesreća.

“Ovim smo željeli da utičemo na učesnike u saobraćaju – vozače, putnike, pješake i bicikliste i podignemo nivo svijesti o potrebi poštovanja saobraćajnih propisa i saobraćajne kulture”, rekao je Samardžić novinarima.

Vatrogasci na trgu

On je napomenuo da se na putevima u svijetu svake šeste sekunde dogodi saobraćajna nesreća u kojoj je neko pogine ili je povrijeđen.

“BiH je prošle godine zauzela prvo mjesto po smrtnosti u saobraćajnim nesrećama, na čijem se smanjenju broja mora raditi”, rekao je Samardžić.

On je podsjetio da se Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava svake treće nedjelje u novembru i da su ga ustanovile žrtve saobraćajnih nesreća 1993. godine, a UN su ga 2005. godine prihvatile kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Sekretar Auto-moto društva Višegrad Radovan Lipovac rekao je da je prošle godine u saobraćajnim nesrećama na putevi Srpske poginulo 131 lice.