Rad doma zdravlja sveden na minimum

06.11.2015.

Novo Gorazde

NOVO GORAŽDE – Rad Doma zdravlja Novo Goražde sveden je na minimum zbog blokade računa, nemogućnosti poslovanja i dugovanja od 1,3 miliona KM, izjavila je Srni direktor ove ustanove Jelene Gavrilović.

Gavrilovićeva je rekla da je račun blikar od jula, jer je dio radnika tužio Dom zdravlja zbog neisplaćenih osam plata iz 2014. godine.

Ona je istakla da su otpuštena četiri radnika i da je trenutno u ustanovi 11 zaposlenih, te da služba pruža opšte zdravstvene usluge.

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Novo Goražde jednoglasno su podržali rad direktora Doma zdravlja u Novom Goraždu Jelene Gavrilović, koja je bila podnijela ostavku na ovu dužnost.

“SO je konstatovala da je direktor ove ustanove u svemu postupila prema zaključku Vlade Republike Srpske iz 2014. godine i smjernicama za prevazilaženje finansijske krize koje je usvojila SO Novo Goražde”, navodi se u saopštenju SO.

Na sjednici je istaknuto da je Gavrilovićeva smanjila nivo rashoda ove ustanove na najmanju moguću mjeru i redukovala broj zaposlenih prema normativima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i pravilnikom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koji određuje uslove za otpočinjanje rada zdravstvenih ustanova.

U saopštenju se navodi da je formirana delegacija, koju čini načelnik opštine Novo Goražde, predsjednik SO i direktor Doma zdravlja, da zajedno sa predstavnicima političkih partija zakažu i obave sastanak sa nadležnim ministrom i predsjednikom Vlade Republike Srpske da bi pokušali pronaći rješenje za prevazilaženje finansijske krize u Domu zdravlja Novo Goražde.

Na sjednici je zatraženo da nadležni istražni organi ažuriraju aktivnosti na ispitivanju svih činjenica u vezi sa ugovorom Doma zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji je zaključilo bivše rukovodstvo Ustanove, prema kojem se Domu zdravlja odbijaju novčana sredstva od redovne mjesečne tranše Fonda, a za koji nikada nije utvrđeno da li je potpisan i šta je njegov predmet.