Rogatički vatrogasci uređuju životni prostor

11.11.2015.

Vatrogasci u Rogatici

PODRŠKA I IZ SLOVAČKE

ROGATICA – Teritorijalna vatrogasna jedinica u Rogatici na korišćenju ima oko 700 kvadratnih metara korisnog prostora u prostorijama i halama bivšeg industrijskog kompleksa „Roteks-Alpo“ na lijevoj obali Rakitnice u naselju Gračanica. Uz dežuranu i prateće prostorije, tu su dvije velike garaže u kojima su smještena vozila i ostala vatrogasna oprema i u tom pogledu mi smo zadovoljni, priča Željko Petković, starješina rogatičkih vatrogasaca.

– Problem su, dodaje on, vanjski izgled prostora koga koristimo, posebno fasada, stolarije i garažna vrata. Opština kao osnivač i pored najbolje volje nije imala mogućnosti da to riješimo, pa smo bili prisiljeni da tražimo pomoć sa strane. Tako smo se, između ostalih, obratili i Slovačkoj agenciji za međunarodni razvoj „Slovak AID“ sa projektom „Uređenje vatrogasnog doma“.

Na naše zadovoljstvo naišli smo na razumjevanje i ovih dana dobili obavijest da nam je odobreno 10.500 maraka koje ćemo, saglasno projektu, uz solidarnu pomoć lokalne zajednice, utrošiti za promjenu vanjske stolarije, stavljanje fasade na komplatnom objektu, izradu jednih garažnih vrata i sanaciju krova na mjestima gdje je bilo prokišnjavanja.

Tender za ove radove je u pripremi, a rok završetka radova planiramo najviše do šest mjeseci u kom vremenu moramo povući sredstva koja smo dobili iz Slovačke.

Uz vanjsko uređenje objekta, našim sredstvima i radom vatrogasaca radićemo i na uređenju okoliša. Planiramo zasaditi 20-tak različitih stabala voća i ukrasnog bilja i napraviti mini botaničku baštu.

Tako uređenoj zgradi sa okolišem daćemo ime „Dom vatrogasaca“ s nadom da će to omogućiti bolji i funkcionalniji rad i samih vatrogasaca koji će na kraju ove godine, po svemu sudeći, imati rekordan broj intervencija. To pokazuje podatak da su zaključno sa 10. novembrom učestvovali u 121 slučaju požara i drugih intervencija, što je za 7 intervencija više nego u cijeloj prošloj godini.

– Pošto su požari uglavnom bili livadski i na niskom rastinju, štete su bile male, ali se zato u 6 saobraćajnih udesa moralo intervenisati sa hidrauličnim makazama za siječenje vozila i vađenje povrijeđenih koje smo uz niz druge opreme, pa čak i vatrogasnih vozila, dobili od kolega iz prijateljskog društava Radlje ob Dravi kod Maribora i Koruškog vatrogasnog zavoda u Sloveniji sa kojim smo posljednjih godina uspostavili prisne odnose, dodao je Petković kao prvi čovjek rogatičkih vatrogasaca.