Skupština i Stalni komitet MOSI

25.11.2015.

MOSI Rogatica skupstina

ROGATICA PREUZELE PREDSJEDAVANJE – DOMAĆIN 54. IGARA PLJEVLJA

ROGATICA – Stalni komitet i Skupština Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) održali su danas u Rogatici redovne sjednice.

Sjednica Stalnog komiteta imala je pripremni karakter i protekla je u razmatranju materijala za sjednicu Skupštine. U centru pažnje bio je izvještaj o održanim 52. MOSI „Požega 2015“ i pripreme za predstojeće 53. MOSI koje će se nardne 2016. održati u Rogatici.

Pripremljeni materijali prezentirani su na Skupštini.

– U vremenu od 8. do zaključno sa 12. julom, koliko su trajale MOSI „Požega 2015“ u Požegi kao njenom organizatoru boravilo je više od 2000 sportista iz 28 opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, odnosno BiH. Oni su se takmičili u 15 sportskih grana i ocjena je da su to jedne od najuspješnije održanih Igara od više od pola vijeka njihovog trajanja, rekao je u obrazloženju izvještaja o održanim MOSI „Požega 2015“ predsjednik Skupštine Drago Erić.

Igre u Požegi dale su dosta pozitivnog, ali onog što bi se trebalo mijenjati u njihovoj budućoj organizaciji. Jedan od prijedloga na čijem rješavanju treba odmah raditi je kontakt sa vladama i resornim ministarstvima sve tri države koje daju učesnike Igara da MOSI, sa ovim ili nekim drugim imenom, uđu u kalendare značajnih događaja kako bi se finansirale i iz državnih budžeta. Ako ostanu na finansiranju lokalnih zajednica, loša im je perspektiva, mišljenje je organizatora MOSI „Požega 2015“.

MOSI Rogatica skupstina 2

Pored toga, rečeno je, da se pokuša tražiti sredstva i po projektima prekogranične saradnje, a ovdje je ona najizražajnija jer se radi o manifestaciji koja „pokriva“ područje tri multietničke i multikulturne države.

Pošto je izvještaj jednoglasno prihvaćen, izvršena je primopredaja predsjedavanja Stalnim komitetom i Skupštinom MOSI. Ove funkcije preuzeli su predstavnici iz opštine Rogatica, domaćina predstojećih 53. MOSI „Rogatica 2016“.

Prije nego su napustili mjesto predsjedavanja, predstavnici opštine Požega prigodan poklon za doprinos razvoju MOSI uručili su predstavnicima svih 28 opštrina učesnica Igara „Požega 2015“.

Stalni komitet vodiće Miladin-Mišo Ikonić, a Skupštinu Tomislav Batinić, dok će sekretar i jednog i drugog tijela biti diplomirani pravnik Dragica Cvijetić.

Na sjednici Skupštine, na prijedlog Stalnog komiteta, a poslije provedene konkursne procedure, donesena je odluka kojom je organizacija 54. MOSI povjerena gradu i opštini Pljevlja u čije ime se zahvalio i obećao dobru organizaciju i domaćinstvo predsjednik opštine Mirko Đačić.

MOSI Rogatica skupstina 3

Članove Skupštine i Stalnog komiteta, načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, u ulozi predsjednika Organizacionog odbora MOSI „Rogatica 2016“, upoznao je o toku priprema za ovu veliku manifestaciju mladih, koja se smatra jednom od najvećih na Balkanu.

– Mi se nadamo, rekao je Puhalac, da ćemo i ovih, trećih Igara, Rogatica biti dobar organizator. Pri tome se oslanjamo na privredu, sportske, kulturne i ostale radnike i građane i tradiciju u organizaciji Igara, ali i pomoć Vlade Republike Srpske, Federacije i Savjeta ministara BiH. Apliciraćemo i za pomoć IFAD-a i sredstva prekogranične saradnje.

Imamo, dodao je on, solidnu i sportsku infrastrukturu. Nedostaje otvoreni bazen i u toku je aktivnost da se to pitanje riješi do početka Igara. Problem je i tartan-staza, pa ako je ne obezbjdimo, blizu je Sokolac sa svojom.

– Pri tome i svim drugim problematičnim pitanjima dobro će nam doći iskustva Požege i drugih organizatora prošlih igara, zaključio je Puhalac.

Skupština je izabrala i članove Stalnog komiteta MOSI. Prema pozitivnim aktima Komitet sačinjavaju predsjednik i sekterar opštine domaćina Igara, te tri člana iz Srbije, po dva člana iz Crne Gore i Republike Srpske i jedan iz Federacije BiH.