Veče folklora u Rogatici [FOTO]

30.11.2015.

Folklor u Rogatici

IGROM I PJESNOM KROZ SRPSKE ZEMLJE

ROGATICA – Najavljen kao međunarodni festival folklora „Tromeđa 2015“, sinoć je u Rogatici u organizaciji Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ održano veče folklora i izvorne narodne pjesme na kome su učestvovali članovi kulturno-umjetničkih društava „Vesna“ iz Mojkovca i „Pljevalja“ iz Pljevalja u Crnoj Gori, „Krušik-Plastika“ iz Osečine kod Valjeva u Srbiji, „Romanijska luča“ sa Sokoca i „Stara Gora“ iz Rogatice.

Igralo se i pjevalo dva puna sata. Veče je otvorio načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac koji je pozdravio učesnike u programu uz želju da se u Rogatici lijepo osjećaju, da pokažu najveći stepen umijeća u njegovanju tradicije igara i pjesama srpskog naroda i da ovo druženje preraste u tradicionalno sa znatno više učesnika.

A onda smjenjivali su se folkloristi i pjevači. Pošto na najmlađim svijet ostaje prvi su nastupili najmlađi folkloristi KUD-a „Stara Gora“ sa igrama iz okoline Sarajeva.

Publici u skoro punoj sali gradskog bioskopa zatim se predstavila ženska pjevačka grupa KUD-a iz Pljevalja sa izvornim pjesmama svoga kraja. Izvorne pjesme pjevala je i Sonja Marković iz Sokoca, koja je osvojila drugo mjesto na ovih dana održanom regionalnom takmičenju pjevača amatera u Rogatici.

Aplauze publike pobrali su i članovi KUD iz Pljevalja igrajući kola iz Šumadije. Ništa lošiji nisu bili ni folkloristi „Krušika-Plastika“ iz okoline Valjeva igrajući „Đurđevdanske drugove“.Dugo će u sjećanju gledalaca ostati i nastup članova KUD-a „Vesna“ iz Mojkovca koji su u maniru ortodoksnih Crnogoraca igrali igre iz njihove Crne Gore. Cijela njihova koreografija začinjena je pjesmama poput poznate „Tekla voda na valove“, „Oj lijepa majska zoro“ do one „Lovćen nam je oganj sveti“ i druge.

U drugom predstavljanju, gosti iz Valjeva publici su igrom i pjesmom prikazali svadbene običaje svoga kraja uz fenomnalnu podrušku trojice harmonikaša.

Šlag na program dali su ipak članovi KUD „Romanijska luča“ iz susjednog Sokoca. Uz podršku izvrsnog višečlanog orkestra pod geslom „Romanijo i raj ti se divi, tvoje ime vječno će da živi“ odigrali su igre iz Bosiljgradskog krajišta. Toliko su „zapalili“ gledaoce da su morali još dva puta odighrati dijelove iz svoje koreografije.

U programu je u dva navrata učestvovao i dječiji ansambl KUD-a „Stara Gora“, a uz gusle je pjevao mladi Nikola Matović.

Još da kažemo da je direktor Centra za kulturu i sport Slaviša Bojović u ime organizatora predstavnicima društava koja su bila protagonisti večeri uručio je zahvalnice i pozvao ih da i dogodine dođu u Rogaticu na pravi festival folklora.

[royalslider id=”176”]