„Vidakovićevi dani“ od 27. do 29. novembra

SRNA - Jovana Borovčanin - 11. novembra 2015. 058.ba

Vidakovicevi dani

RUDO – U Rudom je osnovan Klub književnika „Miloš Vidaković“, a od 27. do 29. novembra u ovoj opštini biće održana manifestacija „Vidakovićevi dani kulture“, kojom se podsjeća na značaj ovog književnika.

Za predsjednika Kluba izabran je član Udruženja književnika Republike Srpske Radomir Jagodić iz Rudog, koji je istakao da će rad kluba usaglasiti sa statutom Udruženja književnika Srpske.

„Izuzetno nam je drago da smo pokrenuli Klub književnika jer od kulture sve počinje“, naglasio je Jagodić.

On je naveo da će se ovo društvo baviti izdavačkom djelatnošću, organizacijom književnih večeri i promocijom autora i knjiga iz ove opštine, te da su već dogovoreni nastupi književnika u Foči i Priboju.

Klub književnika osnovan je pod pokroviteljstvom Centra za kulturnu i prosvjetnu djelatnost „Prosvjeta“, koje je i organizator manifestacije „Vidakovićevi dani kulture“.

Direktor ovog centra Ilija Lučić rekao je Srni da će prvog dana manifestacije, 27. novembra, u 18.00 časova biti otvorena izložba slika Likovne kolonije „Gružanska jesen“ iz Knića na kojoj će biti predstavljeni motivi i pejzaži Gruže, a prisutnima će se obratiti likovni kritičar iz Rudog Radomir Jagodić.

Svečanu akademiju, koja je zakazana u 19.00 časova, otvoriće načelnik opštine Rudo Rato Rajak, a specijalni gosti su glumica Ivana Žigon i književnik LJubivoje Ršumović.

Drugog dana susreta, u subotu, 28. novembra, biće predstavljene knjige „Kapetanova sablja“ Radosava Mašića iz Foče i „Pesme“ Milane Stupić iz Rudog. Promocije su najavljene u 17.00 časova.

Istog dana biće održano književno veče na kojem će nastupiti Olivera Doklesić, Vinka Perišić, Milica Bakrač, Nataša Žurić, Radosav Mašić, Vladimir Pantović, Dobrica Čolaković i Mila Dobrenović.

U nedjelju, 29. novembra, sa početkom u 16.30 časova zakazano je veče mladih pjesnika iz Rudog, a publici će se predstaviti Vladimir Čolaković, Dejana Paponjak, Tamara Ilić i Anđela Ristović.

Za 19.00 časova najavljen je koncert foklora na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva /KUD/ „Jovan Dučić“ iz Trebinja, „Abrašević“ iz Čačka i „Prosvjeta“ iz Rudog.

Manifestacija „Vidakovićevi dani“ pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije „Mlada Bosna“. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: