Završena manifestacija “Vidakovićevi dani”

29.11.2015.

Vidakovicevi dani

RUDO – Nastupom folklornih ansambala “Prosvjeta” iz Rudog, “Jovan Dučić” iz Trebinja i “Abrašević” iz Čačka završena je kulturna manifestacija “Vidakovićevi dani” čiji je cilj da podsjeti na značaj pjesnika Miloša Vidakovića.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Rudog Ilija Lučić rekao je Srni da se tradicionalno ova manifestacija završava pjesmom i igrom, te da su se folkloristi iz Rudog predstavili koreografijama “Vranjanska svita”, “Šopske igre” i “Igre sa Zlatibora”.

“Nadamo se da će i dalje ova manifestacija biti održavana u našem gradu sa još većim brojem učesnika i posjetilaca”, istakao je Lučić.

Umjetnički rukovodilac KUD “Abrašević” iz Čačka Dragiša Cvijović rekao je da je izuzetno zadovoljan nastupom i organizacijom ove manifestacije.

“Fokloristi su se predstavili igrama `Studenica`, `Niš` i `Šumadija` i očekujemo da će ova saradnja biti nastavljena u narednom periodu”, dodao je Cvijović.

Organizatori ove kulturne manifestacije bili su opština Rudo i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz ovog mjesta.

Tokom trodnevne manifestacije u Rudom su održane promocije knjiga, književne večeri i izložba slika.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije “Mlada Bosna”. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.

Manifestacija “Vidakovićevi dani” pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na ovu istaknutu ličnost.