Djetinjci u Čajniču – Dječija radost [FOTO]

20. децембра 2015. 058.ba

Djetinjci u Cajnicu

ČAJNIČE – Pripremajući se za najradosniji praznik rođenje Hristovo-Božić, pravoslavni Srbi na sebi svojstven način proslavljaju i pripremne nedjelje za ovaj praznik. Tako smo juče proslavili Svetog Nikolaja koji je zaštitnik djece, a danas proslavljamo Djetinjce, dan pravoslavne svetosavske djece.

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, djeca su pripremila bogat i sadržajan program, posvećen prazniku Djetinjci, čime su proslavu učinili ljepšom i obradovali svoje najmilije.

Smjenjivale su se duhovne pjesme i recitacije Dječijeg hora „Krasnica“, a Svetom tajnom pričešća pričestila su se sva djeca i gotovo svi prisutni u hramu.

„Pustite djecu neka dolaze meni i ne branite im, jer je takvih carstvo nebesko, govori Hristos Gospod i poručuje: Ako ne budete kao djeca nećete ući u carstvo nebesko! Iz ovih Hristovih riječi, a i sam Gospod je bio Bogomladenac, shvatamo smisao i poruku današnjeg praznika. Djetinjci trebaju da nas obraduju sve jer smo svi djeca Božija, ali se posebno raduju naša djeca i unučad jer je ovo praznik posvećen srpskoj djeci.

Djeca su najveći blagoslov Božji i najveće bogastvo, zato smo svi dužni da se brinemo za djecu i da im pomažemo, da i oni postanu dobri i čpestiti ljudi. To je obaveza i odgovornost roditelja, učitelja i vaspitača. Ustvari, kada je u pitanju srpski pravoslavni narod to bi trebalo da bude prevashodna zadaća Crkve, države, Prosvjete i društva. Porodica je osnovna ćelija svih pomenutih institucija. Zato se danas radujemo sa djecom i molimo se Bogu da im podari zdravlja i mirna vremena, da i oni stasaju i izrastu u dobre domaćine i Srbe pravoslavce.

Djetinjci su praznik koji se proslavlja u svim srpskim hramovima, ali i u svim srpskim domovima. Zato opominjući se Hristovih riječi, danas se radujmo sa svojom djecom. Neka simbolično vezivanje, drješenje i odvezivanje odnosno darivanje bude izraz naše ljubavi prema djeci, ali i podsjećanje da i mi budemo ispunjeni ljubavlju kao djeca, da volimo kao djeca, da budemo iskreni i bezazleni kao djeca i da kao djeca volimo Boga i bližnje. Eto to je poruka i pouka današnjeg praznika.

Radujmo se sa djecom i srećni i blagosloveni djetinjci-rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Program je počeo nakon Svete liturgije, a po završetku djeca su, kako bi se odužila, pripremila otkup za svoje majke, očeve, bake i deke.

[royalslider id=“178″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,