Iz Doma za starija „Sunce“ – Radojka Petrović na pragu stote

10.12.2015.

Radojka Petrovic

ROGATICA – U Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici, u kome pozne životne dane i godine provodi 50-tak starica i staraca, danas je održana mala svečanost. Osoblje Doma na čelu sa direktorom Radomirom Ćućulom na skroman način obilježili su 98. rođendan jednoj od svojih štićenica. Riječ je o Radojki Petrović, koja je rođena na današnji dan davne 1917. godine u Goraždu od oca Đoka Šarenaca i majke Naste rođene Giga.

– Starica Radojka ne samo da je najstarija štićenica „Sunca“, nego je jedna od najpoštovanijih u sadašnjoj svojoj sredini. Iako su godine učinile svoje pa su je noge izdale i kreće se u invalidskim kolicima, dok joj slušni aparat popravlja sluh, Radojka još čita knjige, često i bez naočara,.mjesečno u prosjeku najmanje jednu od 100 i više stranica, priča direktor Ćućula.

Osim toga, dodaje Ćućula, iako u godinama Radojka služi za primjer čistoće, pa je za ovu priliku obezbijeđen i ženski frizer da je uredi, i razumnog rezonovanja o zbivanjima u svom okruženju.

– Nije ni čudo, jer je Radojka cijelog svog dugog života bila pojam ljudskosti i čojstva. Uz to kao socijalni radnik cijeli radni vijek pomagala je slabim i iznemoglim. Sa završenim najvećim školama iz oblasti socijalne zaštite bila je rukovodilac službi za socijalni rad u Goraždu. Radila je kao volonter u Udruženju žena „Ksenija Tanasković“ i bila aktivista u Socijalističkom savezu radnog naroda (SSRN) i uvijek među najaktivnijim, reče Ljiljana Stanišić, bliža Radojkina rođaka i poznati predratni društveno-politički aktivista u Goraždu, koja sada živi u Beogradu.

Radojka je bila udata za Đura Petrovića iz Velesa sa 22 godine davne 1939. Rano je ostala udovica i više se nije udavala. U Dom staraca u Rogatici došla je 1. jula 2012. Troškove njenog boravka naplaćuje se najvećim dijelom od njene penzije koja iznosi oko 500 maraka, a nedostajući dio nadoknađuje rodbina.

Devedesetosmi rođendan baka Radojka obilježila je sa sapatnicima iz Doma kojim su zaposleni za taj događaj upriličili „pojačan“ ručak, čašicu pića, kafu i tortu slavljenici sa svjećicama koje su simbolizovale 98 godina bake Radojke i čestitkom sa željom da doživi i stotu. Nije ona daleko a baka Radojka i umno i fizički to nagovještava.