Iz ŠG „Sjemeć“ – Pošumljeno 47 hektara goleti

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. decembra 2015. 058.ba

Posumljavanje Sjemec

ROGATICA – Nadprosječno lijepa jesen sa danima koji su bili idealni za obavljanje radova u prirodi, omogućili su da u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ iz Rogatice u cjelosti izvrše vrlo ambiciozan ovogodišnji plan bioloških investicija.

Marko Tomović, tehnički direktor Gazdinstva reče da je u proširenoj reprodukciji pošumljeno 47 hektara goleti sa 106.000 sadnica smrče, bijelog bora, bukve, hrasta i javora.

Pošumljavanje je vršeno po rednim jedinicama – Rogatica-Prača, Sjemeć i Devetak, a rađeno je na goletima u Šatorovićima, Borovsku, Šetićima i nekim drugim manjeg prostranstva.

Pored toga, popunjavanje starih kultura obavljeno je na 35 hektara, čišćenje od korova i nepoželjnih vrsta 48, njega šumskih sastojaka na 125 i melioracija degradiranih šuma na 76 hektara.

U biološke investicije u cjelini utrošeno je više od 320.000 maraka. To je nepunih 65 posto od planiranih 500.000 maraka.

Do uštede došlo je iz razloga što su svi ovogodišnji radovi na uzgoju šuma obavljeni angažovanjem postojećih radnika Gazdinstva uz redovne plate koje ostvaruju na svojim radnim mjestima. Kad se sve sabralo, radilo je 585 radnika iz svih procesa rada i ostvareno 4680 radnih dana.

– Ovakav način rada na izvršenju bioloških invasticija, dodao je Tomović, već postala praksa u našem Gazdinstvu, a osnovni cilj je stabilizacija i uspješnije poslovanje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,