Izgradnja kuće Rogatičaninu Dušku Rajaku, demobilisanom borcu prve kategorije

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 02. децембра 2015. 058.ba

Dusko Rajak

KORAK DO USELjENjA

ROGATICA – Kada mi je u noći između 13. i 14. marta 2013. godine izgorjela kuća u selu Dobrouščići, na južnim padinama Tmora, 15-tak kilometara od Rogatice, i u njoj smrtno stradala moja sestra Vojka (61), sa kojom sam živio u zajedničkom domaćinstvu, danima i mjesecima u glavi mi se vrtila misao da ću zbog mog zdravstvenog i socijalnog stanja, ostatak života provesti kao beskućnik tumarajući od nemila do nedraga, počeo je svoju sumornu životnu priču Rogatičanin Duško Rajak (54).

– Na sreću i moje veliko zadovoljstvo našli su se ljudi dobre volje i ja ću uskoro useliti u moju novu kuću, ali ne u rodnim Dobrouščićima, nego u susjednim Seljanima na domak Rogatice.

I zaista kuća Duška Rajaka veličine 7h6,5 metara u završnoj je fazi izgradnje. Pod krovom je i u toku su završni unutrašnji radovi. O tome Dojčilo Vasiljević, član Savjeta Mjesne zajednice Seljani, priča:

– U kupovinu placa od 1200 kvadrata ovdje u Seljanima i izgradnju kuće Dušku Rajaku kao socijalno ugroženom licu do sada je utrošeno oko 10.000 maraka. Ona ipak po veličini, kvalitetu i ostalim paramatrima nimalo ne zaostaje iza kuća koje se grade donacijama za izbjegla i raseljena lica i koštaju i do 30.000 maraka.

Dusko Rajak 2

– Ono što je bitno reći, dodaje Vasdiljević, jeste činjenica da je ova kuća, kao i ranije podignuta Budu Kojiću takođe u Seljanima, plod humanizma i široko solidarne akcije u koju se uključio veći broj žitelja Seljana, ali i cijele Rogatice pa i šire.

Govoreći o tome Vasiljević je napomenuo da je samo on od ideje da se Dušku izgradi nova kuća do sada dao 39 dobrovoljnih radnih dana. Po pet dana dali su Slavko i Bojan Vasiljević, tri dana radio je Miodrag Mihajlović, dva Dragomir Vasiljević, Andrija Paunić i Milovan Perišić, po jedan dan Živko Balčak, šumar Mile Kosorić, Miroslav Drakula, Čedo Gluhović i Stevo Veljović.

Brojni su i oni koji su pomagali u građevinskom materijalu. Slijedeći odluku Savjeta Mjesne zajednice da umjesto u novcu donatori kupunu materijal, za 1400 maraka koliko je iz budžeta opštine donirao načelnik Tomislav Puhalac, kupljen je cvement i armatura. Hiljadu i tri stotine ciglarskih blokova kupila je Opštinska Boračka organizacija, a ŠG „Sjemeć“ donirao cjelokupnu krovnu konstrukciju, dovezlo šljunak, pijesak i 35 kubika kamena za coklo kuće.

Dusko Rajak 3

Pomoć je došla i od „Romanija-puteva“, „Ikonić komerca“, „Transkopa“, DOO „Rankos“, „Art mermera“, „Ileksa“, firme „DMM“, „Tehnoproma“, DOO „Despot“, „Drvolika“, „Viziona“ i Centara za socijalni rad.

Mjesna zajednica Seljani kupila je crijep za kuću, Radna jedinica „Elektrodistribucije“ Pale u Rogatici obećala je priključak struje, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić u ovu akciju uključio se sa 1000 maraka koje su utrošene za plaćanje majstora koji su obavljali stručne poslove. Majstore su plaćali i neki pojedinci. Tako su proto-jerej stavrofor Rajko Cvjetković i Aleksandar Bojović platili po dvije dnenice majstorima u visini od 120 maraka, a Slobodan Lelek dovezao je cisternu vode, Rašo Ćebić dvije ture blokova i Drago Janković jednu turu cigle i blokova, podaci su glavnog nosioca akcije za izgradnju kuće Dušku Rajaku, demobilisanom i nezaposlenom vojniku VRS prve kategorije koga je iznenada stigla dvostruka nesreća – ostao bez kuće i sestre sa kojom je živio.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,