Lokalna vlast nema većinu u parlamentu

09.12.2015.

SNSD i DNS

VIŠEGRAD – Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Višegrad Pero Petrović izjavio je danas da lokalna vlast nema većinu u parlamentu i da je došlo do velikih problema u funkcionisanju lokalne zajednice, te da će vrijeme pokazati da li je razlog toga sukob unutar koalicije koja rukovodi opštinom ili sukob samo unutar SDS-a.

Petrović je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da se načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković obrati građanima i da im objasni novonastalu situaciju.

“Ovih dana se pojedini odbornici vode za ruku od jednog do drugog lokalnog preduzeća, ucjenjuju se direktori da ih prime u radni odnos i, najvjerovatnije, da je to dovelo do krize i do nepostojanja većine u lokalnom parlamentu”, ocijenio je Petrović.

Prema njegovim riječima, ukoliko je interes pojedinih odbornika veći od interesa građana Višegrada, onda to govori kako su vladali u prethodnih nekoliko godina.

On je napomenuo da je do sada za sve probleme u funkcionisanju lokalne zajednice Višegrad optuživana Vlada Republike Srpske i poslanici i odbornici SNSD-a i DNS-a, ali da je sada vidljivo da se između sebe sukobljava koalicija koja rukovodi opštinom.

“Načelnik opštine Višegrad optuživao je Vladu Republike Srpske da je donijela odluku kojom će biti smanjen priliv od PDV-a u budžetu opštine Višegrad, a kao što vidimo, taj priliv nije smanjen, čak je priliv od PDV-a za 2015. godinu za 200.000 KM veći od planiranog”, naveo je Petrović.

On je ocijenio da je predloženi opštinski budžet predizborni, te poručio da SNSD neće podržati njegovo usvajanje bez usvajanja amandmana, koje će na vrijeme podnijeti ukoliko se steknu uslovi da se sjednica održi.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Branislav Topalović upozorio je da ovakva situacija, sa nedonošenjem budžeta, može dovesti do potpune blokade opštine i institucija koje su za nju vezane.

“Mislim da bi od načelnika bilo korektno da izađe i kaže da ne može da donese budžet, da nema skupštinske većine i da pozove na razgovore da bi donijeli pravo rješenje”, rekao je Topalović.

On je istakao da je SNSD spreman da predloži inicijative kako da se prevaziđe trenutna situacija.

“Ali nas niko ne konsultuje i niko nije javno priznao da nema skupštinske većine, da se budžet ne može usvojiti, a ukoliko se ne usvoji, onda je došlo do totalnog rasula ove opštinske vlasti”, istakao je Topalović.

Odbornik DNS-a Predrag Maljukan rekao je da ovakvim ponašanjem skupštinska većina pokazuje koliko je ona neozbiljna politička opcija i koliko njeni odbornici stavljaju lični interes iznad interesa lokalne zajednice.

“DNS smatra da je do ove krize došlo zbog toga što smo mi već dva mjeseca ušli u zadnju godinu mandata i što pojedini odbornički apetiti nisu zadovoljeni. Krajnji cilj ovakvog ponašanja odbornika u vladajućoj partiji je da izvrše pritisak na načelnika, jer je riječ o najznačajnijem dokumentu opštine”, naveo je Maljukan.

On je dodao da opozicija želi da se budžet usvoji, ali da bi prethodno trebalo da budu predloženi amandmani, da bi on bio što bolji.

Nakon dvije neuspjele skupštinske sjednice, kolegijum koji je bio najavljen za danas odgođen je, potvrđeno je Srni iz Kluba odbornika SNSD-a.