Mladi stekli radna iskustva kroz projekat „Pomoć za samopomoć“

23.12.2015.

Pomoc za samopomoc

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić i predstavnici Njemačke ambasade u BiH uručili su danas sertifikate korisnicima programa “Pomoć za samopomoć” koji su u proteklih šest mjeseci naknadnim usavršavanjem kod lokalnih poslodavaca stekli kvalifikacije koje će im pomoći da lakše dođu do posla.

Posao je bio namijenjen za mlade od 18 do 35 godina koji su bez zaposlenja, a projekat su sproveli sarajevska nevladina organizacija „Progres“ u saradnji sa opštinom Foča.

Devetnaestogodišnji Mile Škipina jedan je od osmoro mladih Fočaka koji je zahvaljujući projektu, nakon završene srednje škole, dobio prvo šestomjesečno zaposlenje u preduzeću za drvopreradu “Rudeža” u Industrijskoj zoni Brod na Drini. Iskazani trud i rad, Škipini su najbolja preporuka za ostanak na poslu i nakon završetka programa.

-Od maja do oktobra sam radio, a evo već dva mjeseca radim nakon što je završen projekat. Očekujem da ostanem-rekao je Škipina.

Njegovim radom zadovoljan i poslodavac. Vlasnik preduzeća doo “Rudeža” Zoran Tomović devetnaestogodišnjem mladiću obećava i dalji angažman.

-Jedan je od boljih radnika i sigurno će ostati i dogodine da radi, prvenstveno što je dobar radnik, pošten i vrijedan-zadovoljan je Tomović.

Opština Foča već četiri godine u saradnji sa njemačkom fondacijom “Krila nade” i Udruženjem “Progres” iz Sarajeva sprovodi ovaj projekat, čiji je cilj da se mladima omogući što veća konkurentnost na tržištu rada.

-Kroz ovaj projekat je za sve ove godine prošlo 32 mladih koji su uglavnom iz socijalnih kategorija i za sve njih ovo je bio značajan korak jer su stekli znanja i iskustva, a ono što je najvažnije je što je 50 odsto njih ostalo i dalje da radi, na stalno ili na određeno vrijeme. Projekat je dao svoj puni efekat, čime smo mi veoma zadovoljni-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Za posao osmoro mladih u ovoj godini opština Foča, Udruženje „Progres“ iz Sarajeva i lokalni poslodavci obezbijedili su oko 30 000 maraka. Nastavak projekta najavljuju i za narednu godinu.

-Opština Foča je već iskazala spremnost da izdvoji određena sredstva i u narednoj godini, tako da ćemo i dogodine za osam mladih ljudi omogućiti prvo zaspolenje-rekao je Elvir Čaušević, koordinator projekta ispred Udruženja “Progres”.

Suzan Matis, referent Odjeljenja za privredu pri Ambasadi Njermačke u BiH pozitivno je ocijenila sprovođenje projekta.

-Prije par sedmica smo predali preporuku da Njemačka Vlada nastavi podržavati ovaj projekat-rekla je Matis.

U projektu “Pomoć za samopomoć, koji se realizuje u devet regija u BiH, na području Foče sedam javnih ustanova i privatnih preduzeća učestvovali su kao poslodavci.