Mutne radnje u i oko Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. децембра 2015. 058.ba

Osnovna skola u Rogatici

JEDNI U KLIN DRUGI U PLOČU

ROGATICA – Sa početkom nastave u tekućoj školskoj godini, Osnovna škola „Sveti Savo“ u Rogatici sa 821 učenikom svrstana u 42 odjeljenja i četiri područne seoske škole, u žiži je interesovanja i različitih priča.

Počelo je sa problemnima prevoza učenika koji dolaze iz okolnih sela sa udaljenosti od četiri i više kilometara.

Tek što je pitanje prevoza učenika donekle riješeno, došlo je na red novo – pitanje bošnjačkog i „bosanskog“ jezika, koje je još „na čekanju“ za konačno rješavanje, a sa prvim kišama i hladnim danima izašalo je novo – problem prokišnjavanja krova zgrade iznad više učionica i hladnih radijatora.

Ovaj problem postao je toliko aktuelan da se dovodi u pitanje održavanje nastave, jer su se učenici počeli razbolijevati, a roditelji osuđivati rukovodstvo škole.

Ali, to nije i sve. U centralnoj školi došlo je i do smjene direktora i postavljanja vršioca dužnosti. Smijenjen je i školski odbor i imenovan privremeni…

Mile Planincic

– Što se tiče stanja zgrade centralne škole, vršilac dužnosti direktora Mile Planinčić kazuje da je zgrada građena davne 1975. U njoj je preko 4500 kvadratnih metara korisnog prostora. Kad je otvorene bila je jedna od najboljih u bivšoj Republici BiH, ali od tada pa do današnjih dana, i pored brojnih apela rukovodstva škole resornom ministarstvu i lokalnoj zajednici, u njeno tekuće i investiciono održavanje nije niša ulagano pa je i normalno što se došlo u stanje da ravan krov prokišnjava i da opada fasada a stolarija toliko propala da je, i pored stalnog rada kotlovnice za grijanje, hladno u učionicama i ostalim prostorijama. Došlo se dotle da smo ove godine nekako počeli sa nastavom, ali naredne sigurno nećemo, reče Planinčić.

Za probleme u rukovođenju školom Planinčić prijekor upućuje resornom ministarstvu. Po njegovom mišljenju tolerisan je nezakoniti rad, posebno u oblasti finansija, gdje su uz ostalo plate obračunnavate i isplaćivane za pet radnika koji uopšte nisu dolazili na posao, bivšeg direkktora i njegovog zamjenika uz olako prelaženje preko problema na koje su ukazivali drugi radnici.

– Resorni ministar, kazuje dalje Planinčić, kome se ozbiljno ljulja stolica, polovinom juna na funkciju vršioca dužnosti mene je imenovao. Pokušao sam neke stvari promijeniti, ali nisam imao podršku ministra. Čak šta više u oktobru je smijenio aktuelni školski odbor, a tek ovih dana imenovao privremeni uz apsurd da je, na primjer, iz reda roditelja imenovao lice koje uopšte nema dijete u školi, a i drugi nemaju mnogo veze sa školom i zbivanjima u njoj.

Zbivanja u i oko rogatičke Osnovne škole dobilo je i političke konotacije. Reagovao je Opštinski odbor DNS-a koji je podržao rad v.d. direktora Planinčića i ljude oko njega, a osuđuje resorno ministarstvo. U priču je čak uveden i predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Šta će se dalje zbivati ostaje da se vidi. To tim prije što su u školi već boravili i radnici ovdašnje Policijske stanice?!

SMIJENjEN MILE PLANINČIĆ

Nezvanično priča se u Rogatici da je ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević smijenio v.d. direktora škole u Rogatici Mila Planinčića. Za novog vršioca dužnosti direktora postavljena je Snežana Pjevčević, koja je, kako je tvrdio Planinčić, kao pomoćnik direktora zamienila bivšeg direktora Tomislava Pavlovića i da je „umiješana u neke nezakonite finansijske aražmane u ovoj školi“!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,