Objavljena nova, dvadeset druga, knjiga Božidara Stanara

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. децембра 2015. 058.ba

Bozidar Stanar

CEDULjICAMA DO KNjIGE AFORIZAMA

ROGATICA – Božidar Stanar, književnik iz Rogatice, za nepunih 20 godina svog književnog stvaralaštva, napisao je i objavio 13 knjiga poezije i osam pripovjedaka i romana. Ovom impozantnom skoru ovih dana dodao je novu, dvadeset drugu, knjigu.

Riječ je o knjizi aforizama „Kako se kalja ČELovjIK“ koju je, kao i većinu drugih Stanarovih knjiga, izdao i štampao „Žiravac“ iz Požege u Srbiji.

– Sa podnaslovom „Af(e)rizmi i druge misli dokoličara“ diveći se visprenosti ljudi koji su pisali ili pišu aforizme i sam sam počeo zapisivati poneku svoju misao. Ceduljica po ceduljica i evo knjige, kazuje Stanar i dodaje:

– Nepotpun rukopis uputio sam dvojici književnih stvaralaca radi davanja stručnog mišljenja. Visoko sam im zahvalan na sugestijama. Jedino strahujem da me Ostrovski ne „optuži“ što sam preuzeo neke od riječi iz naslova njegovog romana „Kako se kalio čelik“?! Sve ostalo reći će oni koji, eventualno, budu knjigu čitali.

Ova Stanareva knjiga, koju je posvetio 20-godišnjici njegovog književnog stvaralaštva, ima devet cjelina, neobična je i po tome što ju je autor, zbog navodno, nerado izgovaranih riječi koje u sebi sadrže slovo „ž“ kroz cijeli tekst proveo sa velikim, pa u aforizmu na početku knjige navodi riječi zbog čega „mrzi“ ovo slovo. To su riječi: režim, reži, oružje, žrtva, žar, žeracica, žulj, žaoka…

Božidarevu knjigu kao recenzenti pročitali su Ljubomir Ćoralić i satiričar Miladin Berić.

U svom osvrtu Ćoralić, između ostalog, kazuje: – Ovom knjigom Stanar potvrđuje mnoge životne i filozofske istine, servirajući ih kao običnu, svakodnevnu riječ, svima razumljivu i pitku, u formi koja podsjeća na druge mudre knjige i misli kojima su od antičkih do današnjih dana dali svežinu i drugi autori. I on, svojim darom za opažanje i sažeto jezičko uobličavanje, već iskazanim mislima i duhovitim opaskama, daje svoju autorsku svežinu, s punim pravom pretendujići na orginalnost. Uz njegove misli ćemo se mnogo čemu poučiti i dušu razgaliti, bez obzira da li govori o navodno već poznatim istinama, ili o onima koje još niko ni dotaknuo nije.

A Miladin Berić, kaže: – U svijet aforizma Božidar Stanar je ušao što se tiče godina života, prilično kasno. Naoružan bogatim, kako životnim, tako i književnim iskustvom svoj prvenac na polju kratkih satiričnih formi prezentuje javnosti tek nakon dugih dvadesetak naslova, uglavnom poezije. Već sam naslov ovih njegovih kratkih satiričnih opservacija krije zamku u imenu koja najbolje oslikava ono što se može naći između korica. A između ostalih tu su: „Nekima je krađa porodični biznis“, „Podiđu me žmarci kad vidim ko su nam sve parlamentarci“, „Najteže je preliti iz glave u glavu“, „Od svih objava najcrnja je objava rata“, „Kad izgubiš sve prijatelje ostaje ti knjiga“…

I ovu najnoviju knjigu, kao i većinu ostalih, Stanar će prvo promovisati u svojoj Rogatici, a onda i nekim drugim mjestima u okolini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,