Obuka pčelara u Rogatici

08.12.2015.

Obuka pcelara u Rogatici

SLUŠALI I PREDAVALI

ROGATICA – Udruženje pčelara „Sat“ u Rogatici broji nešto više od 50 registrovanih članova sa oko 1000 košnica i pčelari se širom opštine.

Za razliku od nekih drugih sredina, u kojim su pčelari penzioneri i drugi stariji ljudi, među rogatičkim pčelarima najviše je mladih, pa čak i žena, njihovoj obuci u Udruženju pčelara i Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti u opštini koje sdušno podržava njihov rad posvećuje velika pažnja, posebno kroz predavanja koje održavaju poznati poljoprivredni stručnjaci i iskusniji pčelari.

Jedno od takvih predavanja, održano je juče, 7. decembra, u sali Skupštine opštine.

Obuka pcelara u Rogatici 2

U centru pažnje bilo je trenutno aktuelno zazimljavanje pčela i pripreme za rane proljećne radove.

Iskorištena je i prilika pa je govoreno i o zaštiti pčela od varoe i sve aktuelnijoj Američkoj truleži (gnjiloći) pčelinjeg legla kao bakterijske bolesti larvnog stadijuma medonosne pčele koja se lako širi i dugo vremena održava u pčelinjacima i predstavlja globalni problem u pčelarstvu. Ove opake bolesti bilo je čak i na području opštine i u cilju sprečavanja daljeg širenja košnice su morale biti spaljene.

Bila je ovo neobična obuka. Predavač, diplomirani inženjer Saša Dragutinović, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, kroz interakciju sa preko 30 prisutnih pčelara uspostavio je takvu saradnju da se u nekim momentima nije znalo ko više priča, on ili slušaoci, pa su svi otišli zadovoljni onim što su naučili, ili već naučeno utvrdili.