Odigrana predstava „Čujte Srbi“

SRNA - Jovana Borovčanin | Foto: S. Garić - 22. decembra 2015. 058.ba

Andricgrad-predstava-cujte-srbi

ANDRIĆGRAD – Predstava „Čujte Srbi“, prema istoimenoj knjizi Arčibalda Rajsa, odigrana je danas u bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu. Reditelj predstave Ljubivoje Tadić, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu, rekao je da je u predstavi prikazan lik Arčibalda Rajsa, koji je jedan od najvećih prijatelja i srpskih rodoljuba u 20. vijeku.

„Ovo je priča koja nas vraća 100 godina unazad i prati sve do današnjih dana, ono u čemu smo napredovali i da li smo napredovali kao narod ili kao pojedinci“, naveo je Tadić.

On kaže da je predstava odigrana više od 150 puta i da se igra već 12 godina, te da pripada političkom teatru.

Ovaj kulturni događaj pripređen je u okviru akcije „Školama u pohode“ na kojoj je direktoru Srednje škole iz Višegrada Đorđu Mrševiću dodijeljeno priznanje Velike godišnje nagrade.

Goran Lazović, direktor „Srbo arta“ koji je organizovao ovu akciju, rekao je novinarima da je riječ o tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji koja traje tridesetak godina i pokriva sva srpska područja, a svake godine posvećena je nekom piscu ili pjesniku.

„Do sada smo obilježili stogodišnjicu smrti Duška Radovića, Desanke Maksimović, Branka Ćopića, a svake godine akcija `Školama u pohode` najveće priznanje dodeljuje najzaslužnijim ustanovama i pojedincima“, kaže Lazović.

On je naveo da u Republici Srpskoj imaju tri dobitnika, a jedan od njih je Mršević koji je nagrađen za izuzetan doprinos u obrazovanju i zaštiti kulturne baštine.

„Ovo priznanje pripada Mrševiću jer je napravio bajkovitu obrazovnu ustanovu, a svojim matematičkim i ljudskim kvalitetima izvodi učenike na put i pokazuje im smjernice gdje treba ići“, pojasnio je Lazović.

Mršević kaže da je ovo nastavak saradnje između „Srbo Arta“ i Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: