Skupština opštine Rogatica – Budžet opštine 6 miliona maraka

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. decembra 2015. 058.ba

SO ROgatica

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na danas, 15. decembra, održanoj redovnoj sjednici razmatrali su i većinom glasova usvojili prijedlog Rebalansa budžeta za tekuću i Budžet ove lokalne zajednice za iduću 2016. godinu.

Što se tiče ukupnih prihoda i izdataka rebalansirani budžet za tekuću godinu ostao je na nivou plana i iznosi 6,495.000 maraka. U strukturi ukupnih prihoda došlo je do povećanja poreskih prihoda za 226.596 maraka ili za 4,1 posto. Sa ovim sredstvima i uštedama na nekim drugim stavkama i pored deficita od 139.000 po šestomjesečnom izvještaju došlo se do suficita po devetomjesečnom izvještaju od 602.659 maraka, što je najveći u posljednjih deset godina, i bio razlog da rebalans ostane na nivou plana za 2015.godinu.

Na pozitivnim osnovama izvršenja budžeta u ovoj, planiran je budžet za narednu 2016. godinu. Koncipiran je na 6,065.000 maraka. To je za 6,62 posto manje u odnosu na plan za ovu godinu.

Do smanjenja budžeta došlo je iz razloga što neće biti kreditnog zaduženja opštine kao što je bilo u ovoj godini u kojoj se ova lokalna zajednica zadužila sa 500.000 maraka za rješavanje pitanja pitke vode u Mjesnoj zajdnici Stjenice i adaptaciju stare zgrade osnovne škole na Borikama.

SO ROgatica 2

Budžetski izdaci u 2016. usklađeni su sa planiranim prihodima. Jedino je za nefinansijsku imovinu, u okviru kojih su i kapitalne investicije, planirano 1,029.915 maraka ili za 31,5 posto manje od plana u ovoj godini.

Odbornici su razmatrali i usvojili Odluku o komunalnom redu i Informaciju o obavljenoj žetvi strnih žita, ubiranju roda krompira i obavljenoj jesenjoj sjetvi strnih žita. Sa 201 hektara sjetvenih površina ubrano je nešto manje od 700 tona žitarica, od čega najviše pšenice – 350 tona. Što se tiče roda krompira ubrano je 2907 tona, od čega 883 sjemenskog i 2024 tone krompira za jelo.

Pošto je vrijeme donošenja programa rada i finsnsijskih planova, odbornici su dali saglasnost na ova dokmumenta javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač opština.

Tako su, većinom glasova, date saglasnosti na program i plan rada i finansiranja Doma zdravlja, Dječijeg vrtića „Bambi“, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Narodne biblioteke, Centra za kulturu i sport, preduzeća „Komrad“ i „Vodovod i kanalizacija“.

Iako nenajavljena kao posebna tačka, prokišnjavanje krova, dotrajala stolarija, mokri čvor i drugi organizaciono-tehnički problemi pa i međuljudski odnosi u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici izazvali su najviše pažnje odbornika. Opšta je ocjena da su zbivanja u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi kulminirala do te mjere da se škola može zatvoriti svakog dana radi čega je načelnik opštine Tomislav Puhalac zadužen da hitno stupi u kontekt sa resornim ministarstvom i rukovodnim i upravljačkim organima škole u cilju rješavanja nagomilanih problema koji se dalje ne mogu odlagati, prije svega zbog bezbjednosti i zdravlja preko 820 učenika koji idu u ovu školu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,