Slikar Dragiša (Drago) Pečenica pred Rogatičanima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. децембра 2015. 058.ba

Drago Pecenica

ROGATICA – Dragiša-Drago Pečenica, Rogatičanin koji je kao slikar ušao među pet najbljih slikara prirode u Holandiji gdje živi i radi posljednje nešto više od dvije decenije (o kome smo ovih dana pisali) posredstvom direkktorke Anđalke Đerić i ostalih radnika Narodne biblioteke sinoć je imao umjetnički čas pred svojim Rogatičanima pod nazivom „Zavičaju sa radošću povratak“.

U prisustvu slušalaca koji su do vrha napunili čitaonicu Biblioteke Pečenica je proveo prisutne kroz novi pravac u slikarstvu kome je on dao ime SCRAPERBOARD ili grebeća tehnika.

Drago Pecenica 2

Svoju priču on je kroz cijelo svoje „predavanje“ vezao sa svojim umjetničkim stvaralaštvom ilustrujući rečeno malom retrospektivnom izložbom slika koje je on od početka svog slikarskog stvaralaštva prvo crtao, a zatim vremenom na svoj način grebanjem hirurškim skalpelom uz pomoć lupe doveo u stanje da se njima dive ne samo „laici“, nego i vrhunski poznavaoci slikarstva na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Holandiji i Njemačkoj, a uskoro i kod nas u Republici Srpskoj u koju se planira da vrati za dvije-tri godine.

Drago Pecenica 3

Pošto je ovom neuobičajenom umjetničkom času prisustvovao i veći broj mladih, Pečenica im je poručio da na putu do vrhunskih uspjeha u svim oblastima života i rada, pa i slikarstvu, uz dozu talenta, treba znatno više htijenja i danonoćnog rada. On je, ilustrujući tu svoju tvrdnju, rekao da neke svoje slike, pa i minijature, radi i do dva mjeseca uz i po 16 sati neprekidno.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,