Služen parastos blaženopočivšem mitropolitu Nikolaju

05.12.2015.

parastos Nikolaju

VIŠEGRAD – U porti manastira Dobrun kod Višegrada služen je parastos povodom 40 dana od upokojenja mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Prije parastosa, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu služio je NJegovo preosvetenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske.

Vladika Grigorije Svetu liturgiju služio je zajedno sa episkopima sremskim Vasilijem, banatskim Nikanorom, vranjskim Pahomijem, istočno-američkim Mitrofanom i jegarskim Jeronimom, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske.

Episkop Vasilije sremski istakao je da su posebne zasluge blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja to što je brinuo o prosvjeti i školstvu, a dokaz za to je osnivanje Bogoslovskog fakulteta u Foči i uvođenje vjeronauke u škole.

“Mitropolit Nikolaj bio je jedan od pokretača Izdavačke kuće `Dabar`, graditelj crkava i manastira, a samo u Mitropoliji dabrobosanskoj izgradio je 25 crkava”, rekao je vladika Vasilije u prigodnoj besjedi.

On je naglasio da će se o mitropolitu Nikolaju i njegovim zaslugama tek govoriti u narednom periodu.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je da je mitropolit Nikolaj učinio mnogo na obnovi srpskih svetinja, među kojima je i obnova manastira u Dobrunu i Vardištu.

“Mitropolit Nikolaj ostavio je veliki trag u organizovanju prosvjetnog rada, a njegov najznačajniji poduhvat je osnivanje Bogoslovskog fakulteta u Foči”, naveo je Topalović.

U svim hramovima Mitropolije dabrobosanske sutra će, nakon Svete liturgije, biti služen parastos za upokojenje mitropolita Nikolaja.

Blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u 88. godini, a sahranjen je, prema sopstvenoj želji, u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj bio je šezdeseti mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine. U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvjetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života. Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog gdje se zadržao do izbora u svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.