Staze Arsenija Arsenića pohodilo 50 planinara

Radio Foča - Nataša Miletić - 30. decembra 2015. 058.ba

Staze Arsenija Arsenica

FOČA – Više od 50 planinara i ljubitelja prirode pohodilo je, proteklog vikenda, staze Arsenija Arsenića, staze kuda je ovaj veliki zaljubljenik u prirodu prošao zadnji put prije teške bolesti i smrti, obilazeći rodbinu i prijatelje. To su staze u blizini rodnog sela Arsenija Arsenića Podgrada, staze koje vode od Meštervca, kroz sela na platou kanjona Tare, preko Obzira i nazad u Meštervac. Učesnik pohoda i dugogodišnji planinar Darko Danilović kaže da je pohod trajao oko 10 sati: „Pohod je trajao oko deset sati a kao i svake godine obišli smo sela Meštrevac, Dulin brijeg, Vranovinu, Ograđenicu i Bobovsku slatinu, kao i planinski vrh Obzir“, rekao je Danilović koji se zahvalio Mjesnoj zajednici Meštrevac i porodicama Mlađenović i Radanović, koji su ustupili prostor za prenoćište planinara, kao i Turističkoj agenciji „Encijan“ koja je svojim materijalno-tehničkim sredstvima pomogla da se organizuje pohod.

Ovo je osmi Memorijalni pohod u čast Arseniću, a ove godine bio je najposjećeniji, kaže Danilović, koji dodaje da ih je vrijeme izuzetno dobro poslužilo, jer iznad magle koja je okovala naš grad, na platou kanjona Tare grije sunce i temperature su značajno veće nego u Foči, što se rijetko dešavalo na ranijim pohodima: „Na pohodu je učestvovalo više od 50 planinara i ljubitelja prirode, kao i članovi Penjačkog kluba „Volf“, a ovo je najposjećeniji pohod do sada. Vrijeme je bilo idealno za ovu akciju i ovo doba godine, sunce je jako grijalo a temperatura je bila oko 15 stepeni, uz minimalan vjetar, što se ranije nije dešavalo, jer nas je često na ovom pohodu pratio snijeg“, istakao je Danilović.

Staze Arsenija Arsenica 2

Prilikom Memorijalnog pohoda koji se organizuje kao sjećanje na jednog velikog planinara, ljubitelja prirode, ali i velikog čovjeka, planinari su se prisjetili lika i djela Arsenija Arsenića. Sada već stasali planinari sa hiljadama pređenih kilometara na planinama, sjećaju se da ih je Arsa, kako su ga svi nazivali, upoznavao sa Maglićem, Zelengorom, Trnovačkim Durmitorom, Vučevom i drugim prelijepim krajolicima naše opštine: „Arsenije Arsenić bio je dugogodišnji član Planinarskog društva „Zelengora“, veliki ljubitelj prirode kao i načelnik Stanice gorske službe spašavanja, koja je bila među tri najbolje službe u bivšoj Jugoslaviji. Svojim radom itekako je doprinio razvoju ovog sporta i afirmaciji mladih ljudi da se bave planinarenjem, uživaju u prirodi i žive sa njom“, zaključio je Danilović.

Arsenije Arsenić umro je 2008. godine nakon kratke i teške bolesti, a iste godine organizovan je i prvi Memorijalni pohod. Planinarski dom u Meštervcu nosi ime po ovom velikom planinaru.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,