Andrićev institut: Nagrada „Ivo Andrić“ romanu „Osama“ Vladimira Kecmanovića

SRNA - 06. јануара 2016. 058.ba

Kusturica Vranes i Delic

ANDRIĆGRAD – Matija Bećković dobitnik je nagrade „Ivo Andrić“ za životni doprinos srpskoj književnosti, koju dodjeljuje Andrićev institut, dok je nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku pripala Vladimiru Kecmanoviću za roman „Osama“.

Dobitnicima će nagrade biti uručene 8. januara u Andrićgradu, saopštili su danas predstavnici Andrićevog instituta na konferenciji za novinare u Beogradu.

Nagrada „Ivo Andrić“ dodjeljuje se u dvije kategorije – za životni doprinos srpskoj književnosti autora koji je u proteklih pet godina objavio zapaženo djelo i za najbolji roman objavljen u Republici Srpskoj i Srbiji na srpskom jeziku.

Bećković je nagrađen za djelo „Tri poeme“ koje je objavljeno prošle godine, dok se nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku ove godine dodjeljuje po prvi put.

Predsjednik žirija profesor doktor Jovan Delić rekao je da je roman „Osama“ izabran između 100 novoobjavljenih romana od 150 koliko ih je pristiglo na konkurs.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da obojicu laureata vezuje „čudan spoj modernog izraza i pripadanja arhaičnosti“.

„Ta veza koju oni i jedan i drugi čine, na najbolji način zapravo oživljava našu tradiciju i čini je modernom. Mislim da se radi o djelima koja će dugo biti pamćena u našoj književnosti“, izjavio je Kusturica.

On je istakao da je jezik ključ Kecmanovićevog romana – „ispovjedni ton bosanske čaršije u kojoj dominira neviđen šeksipirovski zaplet“.

„Ovo je, čini mi se, kulturni događaj godine, zato što se dvadeset i više godina poslije završetka rata u BiH nije pojavio roman koji bi tako duboko spustio visak i otišao u tumačenju tragizma bosanskih muslimana i neideologizovanu formu, koja je pratila manje više djela koja su prethodila ovom romanu“, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da „između otključavanja načina na koji može da se ispriča priča o tragediji i ratu u Bosni i načina na koji je priča ispričana, postoji sklad uspostavljen jednim potpuno neskladnim, nepravilnim jezikom“.

Kusturica je rekao da će svečanost uručenja nagrade obuhvatati i razgovor o knjigama, ali i budućnosti i najavio internacionalizaciju nagrade.

„Uvođenje ove nagrade je zapravo jedan početak novog prijateljstva sa svijetom. Mi iduće godine namjeravamo da se ta nagrada internacionalizuje, pošto Ivo Andrić nije samo srpski, nego svjetski pisac i mislim da ćemo od iduće godine govoriti i o nagradama za knjige pisane i na drugim jezicima“, rekao je Kusturica.

Upitan o budućnosti nagrade, proslavljeni režiser ocijenio je da će ova književna nagrada biti vrlo značajna posebno kada se, kako je istakao, u Andrićgradu otkrije iznos njenog novčanog dijela.

O ovogodišnjim laureatima odlučivao je tročlani žiri, koji su, osim predsjednika žirija profesora doktora Jovana Delića, činili i Ranko Risojević i Maja Mandić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , , ,