Badnje veče u Rogatici – Svečano u porti crkve Svete Trojice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. јануара 2016. 058.ba

Badnje vece u Rogatici (1)

ROGATICA – Badnje veče uoči najradosnijeg dana u godini Božića u Rogatici počelo je tradicionalnim dovoženjem i nalaganjem badnjaka u porti crkve Svete Trojice u prisustvu velikog broja vjernika i posebno omladine.

Badnje vece u Rogatici (2)

Badnjak pred crkvu došao je iz pravca Stjenica i Sokoca. Kod benzinske pumpe na ulazu u grad pridružio mu se veliki broj mladih Rogatičana koji su u svečanoj povoprci pratili drvo veselja do crkve. U porti crkve badnjak i povorku kao domaćin dočekao sveštenok Predrag Masal. Uobičajeni pozdrav: Srećni badnjaci i čašica pića.

Badnje vece u Rogatici (3)

Nakon što je badnjak prislonjen uz zid svetog hrama, održano je večernje bogosluženje u okviru koga su osvećeni badnjaci koje su u rukama načelnika opštine Tomislava Puhalca, predsjednika Crkvenog odbora Boriše Obradovića i privrednika Marinka Bojića, na svečan način naloženi na već pripremljenu vatru u porti crkve.

Badnje vece u Rogatici (4)

I ove godine najmlađi su dobili bombone koje su kupili po slami uz simbolično pijukanje.

Svečanu atmosferu ove večeri uveličali su i članovi KUD „Sretenje“ spletom igara iz više krajeva srpskih zemalja, a svi prisutni su posluženi čašomkuvanog crnog vina uz razgovor sa prijateljima i poznanicima

Badnje vece u Rogatici (5)

U susret Božiću održano je i ponoćno bogosluženje uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji – Hristos se rodi!

Badnje vece u Rogatici (6)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,