Badnji dan i Božić proslavljeni u Čajniču

08.01.2016.

Bozic u Cajnicu (2)

ČAJNIČE – Najradosniji praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista i ove godine proslavljen je svečano u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Molitvena svečanost otpočpela je na Badnji dan, donošenjem badnjaka u crkvenu portu i pred hram.

Bozic u Cajnicu (1)

Po već ustaljenoj praksi veliki badnjak u porti priprema đakon Mladen Maksimović sa mladim srpskim domaćinima. Na Badnji dan služena je Liturgija Sv. Vasilija, a nakon večernjeg bogosluženja izvršeno je osvećenje i nalaganje badnjaka. Veliki broj vjernika je prisustvovao bogoslužbenoj svečanosti i unošenju badnjaka u hram.

Bozic u Cajnicu (3)

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević čestitajući badnji dan i badnjake obratio se vjernicima kratkom besjedom: „Božić je praznik vječne radosti. Prevječni Bog došao je u našu privremenost sa radošću nepresušne ljubavi, da nas obasja istinom vječnog života. Rođenje Gospoda Isusa Hrista kratko nazivamo Božić i tako ustvari potvrđujemo da je Bog došao da nam donese život. Svako rađanje je radost, jer se rađa novi život, a rođenje Gospoda Isusa Hrista je najveća radost, jer je Bog darivao ljudima vječni život.

Bozic u Cajnicu (4)

Radujmo se i ove 2015. godine Rođenju Spasitelja svijeta. Kleknimo na slamu i radujmo se kao djeca, jer je nesmjestivi Bog rođen u pećini i položen na slamu u jasle. Unoseći i nalažući badnjake na vatru sjetimo se da je Hristos došao da ugrije srca naša ljubavlju prema Bogu i bližnjima. Uzimajući česnicu-pogaču naslađujemo se sjedinjeni i pričešćeni istinitim Hljebom života u Svetoj tajni pričešća.Kada nas na božićnje jutro obraduje polaznik svojim ulaskom u naše domove radujmo se sa molitvom blagodarnosti, što nas je Bog pohodio svojim dolaskom u svijet. Radujmo se jer je Bog postao čovjek i osnovao crkvu svoju i otvorio nam vrata u carstvo nebesko. Srećni Vam i blagosloveni badnjaci i Badnje veče. Pjevajmo i radujmo se duhovnom radošću i Božićnim pjesmama. Pozdravljam vas sveradosnim i anđeoskim pozdravom: Mir Božiji! Hristos se rodi! Zaista se Hristos rodi“!

Bozic u Cajnicu (5)

Poslije nalaganja badnjaka upriličen je vatromet u porti. Ni kiša nije omela vjernike da dugo ostanu u porti i vesele se uz plamen badnjaka.

Bozic u Cajnicu (6)

Ako je na Badnji dan kratko padala kiša, Božićno jutro je osvanulo ukrašeno bjelim pokrivačem. Vidno raspoloženi vjernici su pristizali u hram, da bi prisustvovali Svetoj liturgiji koja je otpočela u 05,00 časova. Svetu Liturgiju je služio starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje protojereja Dragiše Simića, đakona Mladena Maksimovića i Srđana Pjevca. Božićnu poslanicu pročitao je protojerej Dragiša Simić, a Svetoj tajni pričešća pristupio je priličan broj vjernika.

Bozic u Cajnicu (8)

Božićnu česnicu su sa sveštenicima prelomili svi prisutni vjernici u hramu, a novčić u česnici pronašla je Magdalena Kajević. Predajući joj zlatni dukat koji je darivao načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić, otac Momir je blagoslovio i čestitao praznik. I ove godine veliku česnicu pripremio je Hadži Veselin Đuković u svojoj pekari. Molitvena i bogoslužbena proslava Božića nastaviće se i narednih dana prema utvrđenom rasporedu bogosluženja u hramu u Čajniču.

Bozic u Cajnicu (7)