Besjeda o Svetom Savi i koncert etno grupe “Trag”

30.01.2016.

Etno Trag u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je večeras u okviru svetosavskih svečanosti jerej Sredoje Andrić besjedio “Slovo o Savi”, te je održan koncert etno grupe “Trag”.

Sveštenik Andrić je poručio da danas svetosavlje treba čuvati posebno u školama.

“Čuvati i braniti put Svetog Save znači stražariti i patrolirati njegovim stazama naoružan Hristom, čuvati svoj život, ali i život braće od najvećeg neprijatelja ljudskog, od grijeha, laži, mržnje, zlobe, zavisti i ponajviše bratske nesloge koja traje i ne prestaje. Naša djeca, naši nastavnici, učitelji i roditelji treba da znaju da u svetosavlju i pravoslavlju i vjeri Hristovoj ne leži naša slabost, nego naša snaga, da biti vjernik, krstiti se, dolaziti u Crkvu i pričešćivati nije sramota, kako nam svjetski trendovi omladini nameću, nego ponos i radost”, rekao je Andrić.

Etno Trag u Andricgradu

On je istakao da je duhovni i nacionalni život kroz istoriju nezamislivo sagledavati odvojeno.

“Onda kad smo moralno i duhovno padali, padali smo i nacionalno i državnički. Onda kada smo duhovno jačali – jačali smo i državnički. Sveti Sava je živi svjedok takvih vremena. On je svakom Srbinu, ali i hrišćaninu istinski i najsvijetliji primjer kako se voli – najprije Hristos, pa Crkva i država i kako se istinski izgara i nesebično žrtvuje i za Hrista i za Crkvu i za državu”, zaključio je Andrić.

Rukovodilac grupe “Trag” Valentina Milekić rekla je da je ovo prvi nastup grupe u Andrićgradu. “Večeras smo se predstavili novim programom, pod nazivom `Etno bal`. Mi pokušavamo da oživimo tradiciju svetosavskih balova koji su još od 19. vijeka naše kulturno nasljeđe”, navela je Milekićeva.

Etno Trag u Andricgradu 2

Ona je rekla da grupa postoji 13 godina, te da je to vokalno-instrumentalni sastav, koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana.

“Na našem reportoaru su pjesme iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske. Pokušavamo da tradicionalne ritmove osavremenimo”, kaže Milekićeva.

Ona je dodala da su imali nastupe u Rusiji, Holandiji, NJemačkoj, Austriji, Makedoniji, te u drugim zemljama Evrope.

Koncert je održan u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH, te Andrićgrada.