Đogo: Božić obnavlja ljubav i opominje na praštanje

05.01.2016.

Darko Djogo

FOČA – Ljudima je potrebno da se više mire i da praštaju jedni drugima, a na to ih opominju i Božićni dani, rekao je na Božićnom koncertu u Foči dekan Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” protojerej-stavrofor Darko Đogo.

U božićnoj besjedi Đogo je sinoć poručio da ljudi treba da se trude da svakog Božića budu bolji.

“Ako je Bog postao čovjekom radi svakog čovjeka, ko smo mi da prezremo brata našega, da prezremo onoga za koga se Bog ovaplotio”, istakao je Đogo.

On je napomenuo da bi Bog postao čovjekom i da nije bilo grijeha.

“Sveti oci nam otkrivaju predivnu istinu – čak da prvi čovjek nikada nije sagriješio Bog bi i dalje postao čovjek, ne bi bilo stradanja i Velikog petka, ali bi Božića i dalje bilo. Kada je Bog stvarao ljudski rod da mu prenese ljubav, odlučio je da on sam postane čovjekom i sam za nas postane ljubav. Zato Božić i jeste praznik ljubavi”, poručio je Đogo.

On je naglasio da osnovna tajna vjere i jeste da u bebi koja se rađa vidimo Bogočovjeka, te da je obnova ljubavi jedna od glavnih poruka Božića – da imamo biblijski osjećaj i zapovijest “da ne zađe Sunce u gnjevu prema bratu svome”.

“Produžene frustracije i konflikti su nešto u čemu često prebivamo i što bi Božićni dani trebalo da izbrišu”, rekao je Đogo.

On je naglasio da svi treba da se trude da mirboženje ne ostane samo na usnama, već da mir Božiji prenesu drugima, da drugi prepoznaju u nama da je taj mir nešto što živimo, a ne samo nešto što ponavljamo.

Na Božićnom koncertu u fočanskom Centru za kulturu i informisanje, nastupili su folkloraši, guslari, etno-grupe, dvojničari i frulaši.