Obavljena tradicionalna zajednička sječa badnjaka

SRNA - Aleksandra Janković - 06. јануара 2016. 058.ba

Badnjaci u Foci

FOČA – U tradicionalnoj zajedničkoj sječi badnjaka, koja je i ove godine obavljena na Brionima kod Foče, usječeni su badnjaci za dva fočanska hrama, te za zgradu opštine i gradski trg.

Još prije svitanja, kolona automobila, uz zvuke sirena i poneku petardu, krenula je ispred Hrama Svetog Save. Uz zdravicu Badnjem danu, na Brionima su usječena četiri velika badnjaka, koja su prethodnog dana obilježena.

„Slijedi kićenje badnjaka na trgu i ispred zgrade opštine“, rekao je načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić.

Starješina Hrama Svetog Save Nenad Tupeša najavio je za večeras u 18.00 časova večernje bogosluženje sa petohljebnicom, nakon čega će biti naloženi badnjaci, uz kulturno-umjestnički program.

„Učestvovaće naše etno-grupe i kulturno-umjetnička društva, guslar i zdravičar uz dijeljenje kuvanog vina i kuvane rakije. U Hramu Svetog Nikole večernje bogoslužnje sa nalaganjem badnjaka je u 17.00 časova“, rekao je Tupeša.

U zajedničkoj sječi badnjaka učestvovao je veliki broj vjernika.

„Poranili smo, prije šest časova i u veselju usjekli badnjake. Kad dođemo kući, članovi porodice dočekaće badnjak sa žitom. Kasnije je loženje vatre i okretanje pečenice, a večeras ćemo pred hram“, rekao je mještanin Radenko Radović.

Zajedničku sječu badnjaka organizovali su Crkvena opština i lokalna uprava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: