Omladinski pokret prikuplja novac za kupovinu kuće Teu i Matei

15.01.2016.

Kuca za Mateu i Teu

FOČA – Omladinski pokret Foča organizovao je humanitarnu akciju prikupljanja novca za kupovinu kuće bratu i sestri Teu i Matei Oliva, učenicima sedmog i trećeg razreda osnovne škole u Trnovu, koji žive kod svog djeda Slavka Olive u neuslovnoj kući u Dobrom Polju u opštini Kalinovik.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić kaže da nedovršena kuća, čija je gradnja počela osamdesetih godina prošlog vijeka, nije omaltana ni spolja ni iznutra, ne posjeduje kupatilo, puna je vlage, prokišnjava i niz zidove se pri svakoj padavini sliva voda.

Djeca, čiji su roditelji razvedeni, u školu putuju svakog dana iz Dobrog Polja u Trnovo, a jedini izvor prihoda njihovog djeda, kojeg djeca neizmjerno vole, su koze.

“Ova divna i pametna djeca žive u ruševini, za koju ne postoje dovoljno ružne riječi da bi se opisalo u kakvom je stanju. U 21. vijeku imaju samo jednu sijalicu, nemaju nikave uslove da uče i da se razvijaju”, napominje Mandić.

Kuca za Mateu i Teu 2

Pomoć se prikuplja uplatama na žiro-račun Omladinskog pokreta i putem kutija koje su postavljene u lokale u Foči i Lukavici, a za prva tri dana akcije na račun je uplaćeno oko 3.000 KM.

“Obilazili smo kuće u blizini škole u Trnovu i mislimo da će oko 25.000 KM biti dovoljno. Oni su i ranije dobijali pomoć od opštine Trnovo i škole, pomoć je nudila i opština Kalinovik, ali to nisu bila dugotrajna rješenja. Svi su se saglasili da je najbolje rješenje da se kupi kuća u koju će oni sa djedom preći da žive”, kaže Mandić.

Uplate stižu i iz inostranstva, a Omladinskom pokretu javljaju se i građevinci i zanatlije sa željom da pomognu u građevinskim radovima i prilikom opremanja kuće.

Mandić je zahvalio jednom donatoru iz Amerike, koji je želio da ostane anoniman, a koji je putem pejpala poslao 650 dolara.

Omladinski pokret svakodnevno na svojoj Fejsbuk stranici postavlja izvode iz banke sa uplatama za porodicu Oliva. Broj žiro-računa ove organizacije na koji se može uplatiti pomoć je 555-010-00562-075-36 sa naznakom “za pomoć Slavku, Teu i Matei”.