Otvorena izložba slika Marka Kusmuka

Tanjug | Foto: S. Garić - 24. јануара 2016. 058.ba

Galerija-kusmuk

ANDRIĆGRAD – Izložba slika Marka Kusmuka pod nazivom “Lica i naličja” otvorena je danas u galeriji “Lubarda” u Andrićgradu.

“Lica i naličja”, prema rečima Aleksandre Stolić i Ivane Ljubomirović, je ciklus nastao iz dubokog unutrašnjeg doživljaja podsvesnih impulsa samog slikara koji svoje umetničke koncepte materijalizuje u medij slike.

Kusmuk prikazuje esenciju čoveka eksperimentisanjem bojama i figuracijom.

“Lica portretisanih figura tretirana su kao odrazi dubokih psihičkih stanja, ali i trenutnih eksplozivnih raspoloženja. Jarkom i intenzivnom bojom i dekonstrukcijom figuracije, Marko Kusmuk na nov način oblikuje misaone konstante”, stoji u katalogu izložbe.

Reditelj Emir Kusturica u tekstu za katalog piše da “gledajući ove slike, prvi utisak koji stiče je da se javi slikar koji neobično snažnom figuracijom i crtačkim delovanjem podseća na ono što je u BiH valjalo”.

“Divno je što ovaj mladi čovek sa Pala sintetiše jednu vrstu likovnog, odnosno umetničkog iskustva koje taman da je iščezlo u vremenima koda je slikarstvo u Sarajevu bilo deo jednog pozitivnog trenda, gde su ukštani narodi, nacije, pod dobrom kontrolom države, uspevali da i u slikarstvu i u kratkom i dugom filmu, literaturi iznedre s vremena na vreme dobre stvari”, ocenio je Kusturica.

Izložba će biti otvorena do 24. februara.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,