Prikazan film “Težina lanaca 2”

24.01.2016.

Malagurski u Foci

FOČA – Dokumentarni film srpskog reditelja i producenta Borisa Malagurskog “Težina lanaca 2” prikazan je u fočanskom Centru za kulturu i informisanje u okviru Januarskih kulturnih i duhovnih svečanosti.

Odgovarajući na pitanja publike, nakon sinoćnje projekcije filma, Malagurski je istakao da je jaka ekonomija najveći nacionalni cilj, te da su sve druge priče o zaštiti nacionalnih interesa odvraćanje pažnje narodu.

Nakon filma “Težina lanaca 1”, u kojem govori o razlozima raspada Jugoslavije, Malagurski u drugom dijelu kritikuje neoliberalni koncept ekonomije – strane faktore, među prvima SAD, koji su ga nametnuli i domaće koji su ga prihvatili, a koji je kroz prezaduženost i rasprodaju fabrika i resursa doveo do uništavanja privrede, urušavanja obrazovanja i siromašenja građana u novonastalim državama.

Analizirajući domaće političke strukture u zemljama bivše Jugoslavije, čiji je, kako navodi, glavni učinak sopstveno bogaćenje i stvaranje ogromnog jaza između bogatih i siromašnih, Malagurski nastoji da podstakne kritički stav u društvu i da probudi svijest, pogotovo kod mladih ljudi, da kritički razmišljaju uz poruku da svako društvo samo tako može da napreduje, te da pobune uspijevaju.

Kroz razgovore sa Noamom Čomskim, Oliverom Stounom, Vukom Jeremićem, Majklom Parentijem, Karlom del Ponte i drugima, ovaj mladi reditelj analizira neoliberalizam kroz propadanje domaćih preduzeća i “finansijsku podršku” međunarodnih finansijskih institucija, koja dovodi do dužničkog ropstva država, uz asistenciju domaćih političara.

Umjesto neoliberalizma, koji podrazumijeva potpunu privatizaciju i nemiješanje države u tokove tržišta, Malagurski predlaže novi ekonomski koncept u kojem bi država štitila i podsticala domaću privredu, navodeći primjer Islanda, gdje su nacionalizovane sve banke i građanima oprošteni dugovi, ali i još nekih zemalja Zapadne Evrope, te Južne Amerike i Azije, na čijim tržištima je, takođe, izražena državna intervencija.

Šansu za ovakav vid ekonomije, Malagurski ne vidi u okviru EU, čija budućnost je sve neizvjesnija, već u jačanju uticaja zemalja Briksa – Rusije, Indije, Brazila i Kine.

Projekciju filma organizovali su Omladinski pokret Foča, Centar za kulturu i informisanje i opština Foča.