Priprata hrama Svetog Save dobila konačni unutrašnji izgled

SRNA - Aleksandra Janković - 02. јануара 2016. 058.ba

Hram Svetog Save u Foči

FOČA – Priprata hrama Svetog Save u Foči dobila je svoj konačni unutrašnji izgled nakon što je izidano 29 krstastih svodova, razvedena elektroinstalacija i izmalterisana kompletna priprata.

Unutrašnji radovi u priprati počeli su početkom juna zidanjem krstastih svodova, a okončani polovinom prošlog mjeseca, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Unutrašnje uređenje priprate, odnosno zidanje krstastih svodova predstavlja rješenje jednog od najkomplikovanih detalja u cjelokupnoj graditeljskoj delatnosti na hramu Svetog Save u Foči.

Riječ je o veoma složenoj konstrukciji kakvu srećemo u srpskim srednjovjekovnim manastirima, kao što je manastiru Žiči, koja svoje uzore nalazi u još drevnijoj vizantijskoj crkvenoj arhitekturi i graditeljstvu.

Osim unutrašnjosti hrama Svetog Save, ukrašena je i porta crkve podizanjem neobične česme koju je projektovao dr Peđa Ristić, a projekat razradio Željko Knežević iz Nikšića.

Česmu je podigla porodica Radović svojim sredstvima i tako se upisala u knjigu donatora.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: