Proslava Svetog Save u Čajniču

28.01.2016.

Savindan u Cajnicu (1)

USKLIKNIMO S LjUBAVLjU SVETITELjU SAVI

ČAJNIČE – Nakon večernjeg bogosluženja u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, učenici osnovne škole „Jovan Dučić“ održali su Svetosavsku akademiju u sali Doma kulture „Filip Višnjić“ u Čajniču.

Savindan u Cajnicu (3)

Na dan Svetog Save odslužena je Sveta liturgija, na kojoj se veliki broj vjernika pričestio svetim tajnama, potom je izvršen obred rezanja slavskog kolača. Prvi put posle dvadeset šest godina, obnovljeno je kumstvo Svetosavske slave u Čajniču. Za kuma slave naredne godine javio se gospodin Goran Karadžić, načelnik opštine. Slavski obred obavljen je u srednjoj školi „Petar Petrović Njegoš“ gdje je slavski kolač prelomio protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, a u osnovnoj školi kolač je prelomio protojerej Dragiša Simić.

Savindan u Cajnicu (4)

Na Savindan posle večernjeg bogosluženja, djeci, roditeljima i svima okupljenima, svojom besjedom obratio se protojerej – stavrofor Momir Vasiljević: „Evo i večeras se pomolismo Bogu i Sv. Savi srpskom. Kome bismo drugom nego našem zastupniku i molitveniku. Najvećem srpskom sinu, najljepšem srpskom djetetu; prvom arhiepiskopu srpskom, koji je izdejstvovao samostalnost i autokefaliju Srpske Pravoslavne Crkve. Prosvetitelju i učitelju srpskom. Ostavio je carske dvore i dom oca svoga Stefana Nemanje i Majke Anastasije, i to u šesnaestoj godini kada je već upravljao zemljom Humskom i bio njen gospodar. Odatle je sa ruskim monasima otišao u Svetu Goru, najprije u ruski manastir, da bi odatle zajedno sa svojim ocem Sv. Simeonom podigao predivan manastir Hilandar. Dugo će vremena manastir Hilandar biti duhovna škola, a i danas hilandarski oci mole za spas srpskog naroda. Otuda svu blagodarnost dugujemo upravo ovom današnjem svetitelju, učitelju i prosvetitelju“.

Savindan u Cajnicu (5)

Povodom Savindana uslijedila je svečana duhovna akademija u čajničkom hramu, koju su priredila djeca prigodnim recitacijama i dječiji crkveni hor „Krasnica“ divnim pjesmama o Sv. Savi. Osim duhovnih pjesama i recitacija, izveden je i scenski prikaz odlaska Rastka Nemanjića u Svetu Goru. Uloge Svetoga Save, Svete Anastasije kao i vojvode uspješno su izveli Rastko Mašić, Ljiljana Kovačević i Pavle Katana.crkvena opština Čajniče uz pomoć prijatelja i darodavaca obezbjedila je djeci 400 paketića, sa bogatim sadržajem slatkiša. Tako je uz molitve Bogu i Svetome Savi, ove godine proslavljen Sveti Sava u hramu Uspenja Presvete Bogorodice i školama u Čajniču.

Savindan u Cajnicu (6)