Različite cijene goriva u Foči

22.01.2016.

neskovic-pumpa u Foci

FOČA – Nakon velikog pojeftinjenja nafte na svjetskoj berzi, tačnije njene najniže cijene u proteklih 15 godina, došlo je do promjena cijena i na domaćem tržištu, tako da su, na radost vozača, pojedini distributeri u BiH značajno smanjili cijene goriva. Zanimljivo je, međutim, da se cijene, od pumpe do pumpe, dosta razlikuju, a tako je i u Foči.

Gorivo je juče bilo najeftinije na pumpi “Nešković“ na Brodu, gdje evro-dizel i bezolovni benzin koštaju 1,55 KM za litar.

Na pumpama “Nestro petrol” na Zastavi i u Donjem Polju, evro-dizel i bezolovni benzin koštaju 1,69, a super 1,99 KM, dok na pumpi “Nis petrol”, na ulazu u grad na lijevoj obali Drine evro-dizel košta 1,59, bezolovni benzin 1,65, a super 1,69 KM.

U Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS objašnjavaju da je u Srpskoj na snazi slobodno formiranje cijena, tako da je normalno da su one različite i na benzinskim pumpama. “Naftaši se ne dogovaraju o cijenama. Naime, ako neko hoće da poveća promet, ima puno pravo da snizi cijenu. Riječ je o poslovnoj politici distributera, u koju niko ne može da se miješa”, istakli su u ovoj grupaciji.

U udruženjima potrošača, s druge strane, smatraju da su neujednačene cijene još jedan dokaz da bi gorivo na mnogima od pumpi moglo biti jeftinije.

Činjenica je da je u Foči dolaskom distributera “Nešković” gorivo osjetno jeftinije.